Mexikói határkerítés egymilliárd dollárért

Egymilliárd dollárt fordít a Pentagon kerítésépítésre a mexikói határon – elsődleges cél a cél a kábítószer-csempészet megakadályozása.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) 92 kilométer hosszú, 5,5 méter magas kerítés finanszírozását hagyta jóvá – közölte az MTI. Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy a kerítést a Texas állambeli El Pasóhoz közeli határszakaszon építik meg, hozzá utakat és a közvilágítást is fejlesztenek a biztonság megerősítésére.

A Pentagon honlapján közzétett közlemény szerint ez összhangban van a február 15-én kihirdetett rendkívüli állapottal az Egyesült Államok déli részén. A közleményben kerítésről és nem falról van szó, holott a mexikói határon létesítendő fal volt Donald Trump amerikai elnök egyik kulcsfontosságú kampányígérete a 2016-os választás előtt.

Trump akár ki is nyomtathatná azt a falat

Ma már elérhető az olcsó és hatékony 3D nyomtatási technológia, amelynek alkalmazásával a jelenlegi büdzsé töredékéből, nagyon hamar megvalósítható lenne a beruházás.

A demokrata ellenzék hevesen ellenzi a falépítést. Hetekig tartó huzavona után a republikánusok és a demokraták a február 15-án megszavazták ugyan a kormány finanszírozásáról szóló törvényt, de a jogszabály nem tartalmazta a Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra. Csupán 1,375 milliárdos összeget különített el a határbiztonság erősítésére. Fal építését a törvény kizárta, és egyértelművé tette, hogy az összeg kerítés és mellette húzódó gyalogösvény létrehozására fordítható, és csakis a már létező technológiák igénybevételével.

Trump még aznap rendkívüli állapotot hirdetett, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Tervét először a kongresszus alsóháza, majd a szenátus is leszavazta, de az elnök március 15-én megvétózta a kongresszus elutasító döntését. A képviselőház kedden szavaz Trump vétójáról.