Christchurch: radikális feministák a zsidók felelősségét firtatják

A korábban több antiszemita botrányba is keveredett feminista szervezet lényegében az amerikai zsidókat vádolta a muszlimellenes új-zélandi tömeggyilkosságért.

Bob Bland, a Women’s March (Nők menete) nevű szélsőbaloldali nőszervezet vezető aktivistája megosztotta a Facebookon egy másik, „társadalmi igazságosságért” harcoló aktivista, Jesse Rabinowitz bejegyzését, aki lényegében az „amerikai zsidó elitet” tette felelőssé a minapi új-zélandi mészárlásért. Rabinowitz azt írta:

“Ugyanaz a nyelvezet és gyűlölet, amellyel a Nők Menete társvezetőit, Linda Sarsourt és Ilhan Omar képviselőt is leokádták, megölt 54 muszlimot Új-Zélandon. Nem vállalhatunk szolidaritást a muszlim közösséggel úgy, hogy közben megtagadjuk a muszlim nőktől a saját igazságaik kimondásának jogát. Amerikai zsidó elit, rátok nézek.”

A megosztáshoz Bland nem fűzött külön kommentárt. A kommentelők egyike azonban beszólt neki, mondván, Bland azt sugallja,

“… nem érezhetsz együtt a megtörtént tragédiával kapcsolatban, ha egyben nem értesz egyet Lindával és Ilanával. Leginkább attól tartok, hogy a posztod egyetlen célja csak az volt, hogy megbántsd vagy megszégyenítsd a zsidókat.”

A hozzászólásokat követően Bland nyilvánosan bocsánatot kért:

„Tudomásomra jutott, hogy néhány személyt megbántottam Jesse bejegyzésének megosztásával. Vasárnap két gyermekkel a vállamon, meggondolatlanul megosztottam a bejegyzést. Sajnálom. Egyetértek Jesse első két mondatával, de szavait kiterjeszteném minden politikai pártra és vallási nézetre egyaránt. A szavak ereje számít, ezt nyilvánvalóbbá kellett volna tennem.

Ben Shapiro a Nők menetének antiszemitizmusáról:

A Zioness nevű zsidó feminista szervezet egy képernyőfotóval együtt osztotta meg Bland bejegyzését:

“A Nők menete Kft. ismét zsidókra támad. Valahogy még mindig nem kerültünk ki a mélyről fakadó antiszemita örvényükből.” Hozzáteszik: “Az antiszemitizmus elleni fellépés nem jelent muszlimokkal szembeni előítéletességet. Épp elégszer megfigyelhettük:

az a zéró összegű játszma, amit ezek a nők folytatnak, a szó szoros értelmében horrorhoz vezet.

A zsidók és muszlimok gyakorlatilag egy és ugyanazon, fehér-nacionalista gyűlöletbeszéd áldozatai. Éppen emiatt fognak össze a tudatos muszlimok és zsidók, hogy együtt vállaljanak szolidaritást olyan válságok esetén, mint amiket Piitsburgben és Christchurchben láttunk. A közös szolidaritásvállalásnak ellentmondva a Nők menetének viselkedése nem egyesít, hanem megoszt, falakat emel a közösségeink közé.”

A Nők menetének, különösen két vezetőjének, Linda Sarsournak és Ilhan Omárnak számos antiszemita botránya volt már korábban. Mint arról azonban a Tett és Védelem honlapja korábban beszámolt, az amerikai nőjogi és Trump-ellenes tüntetések egyik fő mozgalmának, a Nők menetének számos neves vezetője kapcsolatokat ápol a Louis Farrakhannal, az Iszlám Nemzete (Iszlám Nemzete) vezető lelkészével.

Az Iszlám Nemzete egy 1930-ban alapította fekete muzulmán közösség, melynek korábbi neves vezetői és tagjai között volt Elijah Muhammad és Malcolm X. Számos antiszemitizmus-figyeléssel foglalkozó intézet, mint a Rágalmazásellenes Liga is, antiszemita szervezetként tartják számon a közösséget.