Ilhan Omar lejáratja az amerikai muszlimokat is?

Egy amerikai muszlim külügyi szakértő szerint a demokrata politikus végérvényesen elszigetelődött, és hatása káros az amerikai muszlim közösségre is.

Megnyilvánulásainak köszönhetően gyakorlatilag minden amerikai muszlim antiszemitává vált, ez teljességgel elfogadhatatlan és iszlámellenes is

— fakadt ki egy jelentős amerikai külügyi specialistákat tömörítő, független szervezet muszlim tagja a napokban — írja a The Jerusalem Post.

Qanta Ahmed egy, az amerikai Fox csatornán látható népszerű műsorban arról beszélt, hogy a Demokrata Párt újonc képviselője, aki az utóbbi időben több ízben is magyarázkodásra szorult antiszemita jellegű megjegyzései miatt, mára „elképesztő felelősség és teher is egyben a muszlim amerikaiaknak”. Omar többfelvonásos verbális ámokfutásáról a Neokohn is beszámolt már.

Már a demokraták is megelégelték képviselőjük antiszemitizmusát

Ilhan Omar szerint Izrael támogatása „hűségnyilatkozat egy idegen állam mellett.”

A Council of Foreign Relations tagjaként Ahmed szerint Omart ki kellene zárni az amerikai törvényhozók külügyi bizottságából, mert mindent, amit ezek után mond, azt az antiszemitizmus lencséjén keresztül fogják vizsgálni. Ahmed hozzátette: a BDS-párti Omar nem csak morális és etikai értelemben téved az Izraellel szembeni szankciók hangoztatásával, de az igazhitű muszlimokat is megsérti azzal, hogy rájuk hivatkozva használja a modern antiszemitizmus nyelvezetét.

Ilhan Omar. Fotó: Wiki Commons.

Az ismert amerikai agytröszt munkatársaként Ahmed emlékeztetett: érdekes, hogy Omar az izraeli lobbiszervezetet (AIPAC) bíráló kommentje helyett vajon miért nem a muszlim arab országok — például Szaúd-Arábia vagy Katar — „az AIPAC-nél több tíz millió dollárral nagyobb összegű lobbizásait” tette szóvá?

Ez egy nagyon zavaró kettős mérce Omartól (…) amit ő mond, az nem is gyűlöletbeszéd, hanem emberirtásra utaló uszítás

— mondta a szakértő, aki Omar korábbi bocsánatkéréséről is csak úgy vélekedett, hogy az nem több, mint sekélyes és továbbra is aggasztó politikusi megnyilatkozás.