Az ENSZ szerint nem változott a Golán-fennsík jogállása

A nemzetközi szervezet szóvivője azután mondta ezt, hogy Donald Trump amerikai elnök hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán felett.

„Világos, hogy nem változott a Golán-fennsík jogállása”

— jelentette ki szóvivője szerint António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy hivatalosan elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

„Az ENSZ-nek a Golán-fennsíkra vonatkozó politikája a Biztonsági Tanács vonatkozó határozataiban fogalmazódik meg, és ez a politika nem változott” — jelentette ki Stéphane Dujarric szóvivő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által 1981-ben egyhangúlag elfogadott határozat leszögezte, hogy Izrael által

„a törvényeinek, igazságszolgáltatásának és közigazgatásának a megszállt szíriai Golán-fennsíkra történő kényszerítése semmis, és semmilyen nemzetközi jogi hatálya nincsen”.

A határozat egyszersmind felszólítja Izraelt, hogy vonja vissza a döntését.

Az ENSZ-főtitkárhoz hasonlóan foglalt állást az Arab Liga főtitkára, Ahmed Abul-Geit is, aki a MENA egyiptomi állami hírügynökség által kiadott közleményében leszögezte, hogy Trump elismerésével nem változik meg a Golán-fennsík státusza. A damaszkuszi kormány pedig „Szíria területi épsége elleni erőszakos támadásnak” nevezte a döntést; ahogy Libanon és Törökország külügyminisztériuma is elfogadhatatlannak tartja az amerikai lépést.

Oroszország attól tart, hogy újabb „feszültséghullám” keletkezik a Közel-Keleten — írta az MTI. „Az ilyen dolgok — miután a törvények hatáskörén kívül történnek, és figyelmen kívül hagynak minden nemzetközi eljárást — sajnálatos módon valószínűleg csak tovább rontják a helyzetet” — fogalmazott Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az Európai Unió álláspontja nem változott, és továbbra sem ismeri el Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságát — jelentette ki egy uniós szóvivő Brüsszelben még pénteken.

A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében magához csatolta a területet, amit a nemzetközi közösség mindeddig nem fogadott el.

Benjamin Netanjahu, aki többször is megköszönte Trumpnak a döntését, hétfői látogatása során engedélyt kért az amerikai elnöktől, hogy izraeli borral kínálhassa meg a Fehér Ház személyzetét. Elmondta, hogy a legfinomabb goláni borból hozott magával, de tudván, hogy Trump elnök nem iszik bort, a személyzetét akarta megkínálni.

Magyarország kiállt Izrael mellett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

A nemzetközi szervezet egyik legújabb jelentésében emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a zsidó államot.