Visszalépett a Holokauszt-relativizáló spanyol kongresszusi képviselőjelölt

Fernando Paz korábban nem csak a gázkamrák létezését kérdőjelezte meg, de a hatmillió zsidó áldozat számát is.

Visszalépett a spanyol kongresszusi választáson Fernando Paz, aki a konzervatív Néppártból 2013-ban kiváló Vox tagjaként váltott ki nemrég botrányt indulásával.

Ahogy cikkünkben beszámoltunk róla Paz korábban

„bohózatnak” nevezte a második világháború utáni legjelentősebb náci tisztségviselőket vizsgáló büntetőügyi tárgyalást, a nürnbergi pert és megkérdőjelezte nem csak a gázkamrák létezését, de a hatmillió zsidó áldozat számát is.

Holokauszt-relativizáló, homofób politikust küldenének a spanyol kongresszusba

A nacionalista Vox képviselője parlamenti listavezető Albacete városában.

A politikai babérokra törő férfi az április 28-i választáson — az előzetes becslések szerint 8-12%-os támogatottságot élvező Vox mozgalom tagjaként — Albacete városának listavezetőjeként szállt volna harcba a mandátumért, amelynek elnyerésével akár bekerülhetett volna a madridi parlament alsóházába.

Szintén sokak felháborodottságának adott alapot, hogy a spanyol El Pais lap beszámolója szerint Fernando Paz régebben egy olyan könyvet jelentetett meg, amelyben többek között azt írja, hogy

„a zsidók és a kommunisták összevetése ugyan leegyszerűsítés, ugyanakkor jelentős valóságtartalommal bír”.

Az ügyben a Spanyol Zsidó Közösségek Szövetsége is felszólalt, és közleményében elítélte a férfi jelölését. A heves visszhangok következtében Paz csütörtökön jelentette be visszavonulását, a „média lejáratókampányát” emlegetve döntése indokaként — derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából.