Holokauszt-relativizáló, homofób politikust küldenének a spanyol kongresszusba

A nacionalista Vox képviselője parlamenti listavezető Albacete városában.

„Fernando Paz korábban »bohózatnak« nevezte a második világháború utáni legjelentősebb náci tisztségviselőket vizsgáló büntetőügyi tárgyalást, a nürnbergi pert és megkérdőjelezte nem csak a gázkamrák létezését, de a hatmillió zsidó áldozat számát is. Mindezt szánalmasnak és elfogadhatatlannak tartjuk”

— fogalmazott a minap kiadott hivatalos közleményében a Spanyol Zsidó Közösségek Szövetsége.

A szervezet szerint a konzervatív spanyol Néppártból 2013-ban kiváló nacionalista, populista Vox jelöltje semmilyen európai országban nem lenne szabad, hogy közhivatalért induljon. Paz most az április 28-i választáson — az előzetes becslések szerint 8-12%-os támogatottságot élvező Vox mozgalom tagjaként — Albacete városának listavezetőjeként állhat harcba a mandátumért, amelynek elnyerésével bekerülhet a madridi parlament alsóházába.

A spanyol El Pais lap beszámolója szerint Fernando Paz régebben egy olyan könyvet jelentetett meg, amelyben többek között azt írja, hogy „a zsidók és a kommunisták összevetése ugyan leegyszerűsítés, de jelentős valóságtartalommal bír”.

Fotó: El Pais

Egy 2013-as televíziós vitában úgy vélekedett, hogy Pablo Picasso festménye által megkerülhetetlen hivatkozási ponttá tett Gernika város bombázása az angol „Times magazin gyártotta mitológia”, amit azért kreáltak, hogy a britek újra elindíthassák a fegyverkezési programjukat.

A spanyol lap Paznak a homoszexualitással kapcsolatos nézeteiből is szemezgetett: egy televízióban azt kérdezték, mit tenne, ha a saját fiáról derülne ki, hogy meleg? A politikus terápiával próbálna segíteni, mert mint fogalmazott:

„Vannak módszerek arra, hogy kezeljék ezt a problémát”.

Amikor 2015-ben Írország elfogadta az azonosneműek házasságát, Paz Twitter-oldalán kommentelt:

„A Nyugat az alvajárók határozottságával rohan saját szakadéka felé”.

A Vox, amely kereszténydemokrata elvekként hirdeti saját nézeteit, tavaly Andalúziában robbant be a spanyol politikai életbe azzal, hogy 12 helyet szerzett a tartományi törvényhozásban. A nemzetközi sajtó a spanyolországi szélsőjobboldali áttörésről beszélt, feministák és bevándorláspártiak vonultak utcára a párt ellen tüntetni.

Friss hír, hogy e hét közepén a jobboldali lengyel kormányzó párt Varsóban egyeztetett a Vox vezetőivel egy esetleges szövetség kialakításáról a közelgő EP-választások kapcsán.