Elkezdődött a titkosszolgálatok közötti valós információcsere

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő annak kapcsán nyilatkozott, hogy az elmúlt napokban Magyarországon, Ausztriában és Németországban is terrorcselekmények alapos gyanúja miatt több embert vettek őrizetbe. 

Emlékeztetett: a Terrorelhárítási Központ (TEK) által elfogott férfi eddig átcsúszott minden ellenőrzésen. Görög tartózkodási engedélyt kapott, amit az Európai Unióban használhatott, de kiderült, hogy Szíriában tömeggyilkosságokat terveztek és vezettek.

Nógrádi György úgy fogalmazott: nem fog kiderülni, hogy az információ melyik országból érkezett, de a történtek azt mutatják, hogy elkezdődött Európában az együttműködés.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet szétesőben van.

Tagjai mindent megtesznek, hogy lehetőség szerint Európában fogják el őket; ha itt kerülnek börtönbe, az „nyaralás” ahhoz képest, ahogy Szíriában vagy Irakban bánnának velük

– fejtette ki.

A szakértő szerint a következő évek egyik legfontosabb kihívása lesz Európában, hogy hogyan lehet megszabadulni a „túlélő” terroristáktól, mert ezek az emberek napi terrorfenyegetést jelentenek.