Antiszemitákkal szerepelt egy csoportban a brit Munkáspárt elnöke

Olyan képviselőkkel közösködött Jeremy Corbyn, akik holokauszt-tagadók voltak, illetve azt terjesztették, hogy a zsidók felelnek a 9/11-es terrortámadásért — írja a Jewish Chronicle.

A Munkáspárt utóbbi hónapok antiszemita botránysorozatainak egyik kiindulópontjakét lehet értelmezni Elleanne Green képviselő munkásságát. A Neokohn is beszámolt arról, miként csorbult Jeremy Corbyn pártelnök tekintélye, miután fény derült szoros kapcsolatára más, antiszemita munkáspárti politikusokkal. Ennek eredményeként tucatnyi képviselő hagyta ott a baloldali pártot.

Baloldali antiszemiták: Corbyn megalázó veresége

A kizárt képviselő szerint korábban túl megengedők voltak, és most csak szókimondóan beszélnek a tényekről.

Ugyan Greent több mint fél éve felfüggesztettek tagságából, hivatalos fegyelmi meghallgatására a mai napig nem került sor, vagyis nem volt alkalom arra, hogy nyilvánosan is szembesítsék az őt ért vádakkal — erre a The Jewish Chronicle hívja fel a figyelmet egy tegnapi cikkében, amelyben néhány sokkoló részletet is napvilágra tárnak a politikusnővel kapcsolatban.

Ebben az is szerepel, hogy Green alapítója volt egy olyan titkos Facebook csoportnak — Palestine Live Group néven –, amelyik egyértelműen Izrael- és zsidó-ellenes megnyilvánulások fóruma volt. Sőt, a csoportban holokauszt-tagadó, és a 2001-es World Trade Center elleni támadást zsidókra kenő kommentek is felbukkantak.

Bejegyzések a csoportból. Fotó: Jewish Chronicle

A riport, amelyet David Collier a hét elején hozott nyilvánosságra kitér arra, hogy Green vagy

megosztotta ezeket a sértő hivatkozásokat vagy éppen tetszésnyilvánítással jelezte egyetértését.

A párt képviselője, aki a tavalyi felfüggesztése után azt mondta, hogy „részéről a megtiszteltetés”, hogy a párt vizsgálja tevékenységeit, a mostani riport szerint olyan gyűlöletkeltő portálokról terjesztett nézeteket mint a Veterans Today és a The Ugly Truth. Ezeken gyakoriak olyan felvetések, amelyek a zsidó állam ármánykodását látják nem csak a 2001-es amerikai terrorcselekmény, de a 2015-ös párizsi tömeggyilkosság vagy éppen az Iszlám Állam fundamentalizmusa mögött is.

Elleanne Green Facebook-csoportjának 2014 és 2015 között maga Jeremy Corbyn is tagja volt. A politikus a Munkáspárt elnöki címe után vélte úgy, hogy eljött az ideje a kompromittáló platform elhagyásának. Arra azonban ügyet sem vetett, hogy közösséget vállalni Greennel nem biztos, hogy politikailag kifizetődő lehet számára. A pártvezér ugyanis Green lobbizására szervezett legalább egy alkalommal politikai rendezvényt a brit parlamentben, s bár a lap nem részletezi, vélhetően palesztin jogokért, Izrael elítélésével összekötve történtek ezek az események.

„Green feltételezett antiszemitizmusára ékes bizonyítékként szolgál a jelentés, ez megkérdőjelezhetetlen. Nagyon kíváncsiak vagyunk, mi lehet az oka annak, hogy még mindig várnunk kell a képvisleő meghallgatására”

— fogalmazott egy baloldali antiszemitizmus ellen küdző szervezet szóvivője a Jewish Chronicle-nek. A Labour Against Antisemitism csoport — amelyet egy 20 éves, nem zsidó származású egyetemista alapított — szégyennek nevezte azt, amiért még nem rúgták ki Greent a pártból, és kifejezte annak reményét, hogy előbb vagy utóbb nyilvánosságra kerülhetnek a tények, amelyek szerintük világosan mutatják majd azt, hogy a Munkáspártban „intézményes rasszizmus” zajlik.

Fotó: Twitter

A Jewish Chronicle megkereste Green képviselőt is, akitől e-mailen kapott választ. Ebből az derül ki, hogy

a politikus semmit nem bánt meg, és bár nem is tagadott semmit, nem is reagált semmilyen felvetésre konkrétumokkal.

Helyette diplomatikusan utalt arra, hogy szerinte „egyre többen és egyre gyorsabban akarják hangjukat hallatni az igazságtalanság ellen”, és hogy abban bízik, „sosem kell letérnie arról az útról”.

Green válaszlevelének végén békét kívánt, mindezt a „shalom” kifejezéssel nyomatékosítva. Azt is hangsúlyosan fejtette ki, hogy „senkit nem akart bántani, soha semmikor. Senkit… El kell jönnie annak a napnak, amikor végre nem lesz több egyenlőtlenség, nem lesz több háború, nem lesz több erőszak”.