Konferenciával emlékeznek a leghíresebb zsidó sportolókra a Testnevelési Egyetemen

Az eseményt a Budapesten sorra kerülő 15. Maccabi Európa Játékokhoz kapcsolódva rendezik.

A Testnevelési Egyetem (TE), az EMG 2019 SPORT Kft., valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum „Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből” címmel sporttörténeti konferenciát rendez pénteken a Testnevelési Egyetemen — közölte az MTI.

A házigazdák közlése szerint a rendezvény a július 29. és augusztus 7. között Budapesten sorra kerülő 15. Maccabi Európa Játékokhoz kapcsolódva három téma köré szerveződik: egyesületi sporttörténet, labdarúgás, illetve a hazai sporttörténet híres zsidó alakjai. Szó lesz a Maccabi mozgalom, a Maccabi VAC, illetve az MTK történetéről, a legismertebb zsidó sportemberekről, továbbá sportdiplomatákról, mecénásokról, a futball pedig kerekasztal-beszélgetés keretében kerül terítékre.

A konferencia kísérőprogramjaként bemutatják a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum „Akikért a harang szólt…” című kiállítását, amely április 15-ig lesz látható a TE épületének aulájában.

A 15. Maccabi Európa Játékokra közel 40 ország mintegy 3000, a zsidó közösséghez kötődő versenyzőjét várják Budapestre. Az ép sportolók 27, a parasportolók két sportágban versengenek majd.

Az MTK-stadionban indul és a Szigeten ér véget a Maccabi Európa Játékok

Furcsa három év után, nem egészen 5 hónap múlva indul és a Sziget Fesztiválon ér véget a zsidóság legnagyobb európai sportrendezvénye.