Az MTK-stadionban indul és a Szigeten ér véget a Maccabi Európa Játékok

Furcsa három év után, nem egészen 5 hónap múlva indul és a Sziget Fesztiválon ér véget a zsidóság legnagyobb európai sportrendezvénye. 

A sportesemény, amely csaknem 5 hónap múlva esedékes Budapesten, a tervek szerint mintegy 3000 résztvevővel zajlik majd a magyar fővárosban. Hazánk első alkalommal szervezi a rangos megmérettetést, amelyet sokan csak a zsidó olimpiának neveznek. A szervezők tájékoztatása szerint kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítanak a Sziget Fesztiválra is.

A 2019. július 29-e és augusztus 7-e között esedékes versenysorozat látványos programmal színesített nyitórendezvénye az MTK futball stadionjában lesz. A helyválasztás cseppet sem meglepő, hiszen a sportesemény lebonyolításának jogát a Maccabi Vívó és Atlétikai Club az MTK-val közösen nyerte el 2015-ben. A sportcsapatok munkáját hivatalosan a Mazsihisz is segíti.

A Neokohn úgy értesült, hogy a szervezés a tervek szerint alakul, az ilyenkor természetesnek mondható adminisztrációs és logisztikai kihívások kezelésére és megoldására több szakértőt is bevontak a munkálatokba. Jelenleg a szervezők elsősorban azt akarják meghatározni, hogy kinek pontosan milyen felelőssége lesz a sikeres lebonyolításban. Erre azért van szükség, mert a bevett gyakorlat alapján a Maccabi Európa Játékok az Európai Maccabi Szövetség és a helyi Maccabi szervezet szoros együttműködésében valósul meg.

„Budapest lett a legideálisabb jelölt a játékok megrendezésére. Meggyőzőnek találtuk mind a helyet, mind pedig a helyi zsidó közösséget (…) Ez elsősorban nem az ideérkező sportolók rendezvénye lesz, hanem a magyarországi zsidó közösségé (…) azért is, hogy erős bázist építsünk a zsidó sportnak itt, Magyarországon”

— mondta a közelmúltban a Kibicnek adott interjúban Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke.

Ami a magyar szervezőgárdát illeti: a Maccabi Vívó és Atlétikai Club, az MTK és a Mazsihisz is tagja a lebonyolításért felelős konzorciumnak, amelynek hivatalos neve az EMG 2019 Sport Szervező Kft. A társaságot önállóan képviselheti Deutsch Péter, a korábbi sportminiszter és jelenlegi fideszes EP-képviselő Deutsch Tamás testvére, aki egyben az MTK futballklubjának résztulajdonosa is.

Mindez jól mutatja, hogy a magyar kormány fontos feladatként tekint a rendezvényre: nem véletlen, hogy pár hónappal ezelőtt 2,8 milliárd forinttal megemelte a szervezésre fordítható összeget, amely így 4,9 milliárd forintra nőtt.

Foto: MTI

Korábban a kormány a 15. Maccabbi Európa Játékokra több mint 30 milliárd forintot különített el, döntően játékok helyszínének tervezett létesítmények felépítésére.

„Nagyon sokan összemosták a játékok rendezési költségeit, illetve a létesítményfejlesztésekre megszavazott milliárdokat. Nos, a kormány még a pályázat előtt úgy döntött, hogy 2,1 milliárd forint értékben garanciát vállal a rendezésért, majd ezt az összeget emelte meg most decemberben újabb 2,85 milliárd forinttal. Így a játékokra összesen 4,95 milliárd forint támogatást biztosít az állam. Az újabb támogatást a fentiek mellett az is indokolja, mert egyrészt már most több mint 30 ország több mint 2500 versenyzője méri össze a tudását huszonkilenc sportágban, másrészt a 2015-ös tervekhez képest jelentősen megnövekedtek az árak.”

nyilatkozta a Magyar Hangnak, még januárban Deutsch Tamás.

A 15. Maccabi Európa Játékokat szervező EMG 2019 védnöki testületének vezetője arról is beszélt, hogy a 2017-es kormányhatározatban szereplő 30 milliárdos összeget nem a játékok rendezésére adta az Orbán-kormány, hanem a játékokhoz kapcsolódó létesítményfejlesztési költségeire, elsősorban a központi helyszínnek szánt Kerepesi úti Sportpark megépítésére.

Miután tavaly szeptemberben az a döntés született, hogy a játékokat a már meglévő létesítményekben bonyolítják le, viszont a Kerepesi úti Sportpark is megépül, a tervek szerint 2020–2021-re, ezért a 30 milliárdos állami támogatás továbbra is megmaradt a létesítményfejlesztési költségvetésben – tette hozzá az MTK elnöke.