Kicsi a remény, hogy Báró visszatér Izraelből

Valószínűleg elpusztult Báró, a leghíresebb magyar gólya, akinek kalandozásait, családi ügyeit éveken át egy egész ország követhette nyomon a jeladója segítségével.

Báró társaival ellentétben nem Afrikában telelt, hanem Izraelben, ennek is köszönhette, hogy eddig életben maradt. Most azonban már sokan aggódnak érte, mert ilyenkor már rég itt szokott lenni.

A nagy túlélő jeladója már több mint egy éve elromlott, sokan már akkor lemondtak róla, ezért volt hatalmas szenzáció, amikor tavaly tavasszal egyszer csak feltűnt lakhelyén, az őrhalmi iskola bekamerázott fészkében.

A madártani egyesület szakemberei megpróbálták befogni, hogy megjavítsák a jeladóját, de ez nem sikerült, mert egy felnőtt gólyánál ez nagyon nehéz művelet. Báró így a rossz jeladóval indult telelni ősszel.

Újabb szenzáció volt, hogy a rossznak hitt jeladó újra működni kezdett, így kiderült, hogy Báró megérkezett szokásos izraeli telelőhelyére. Haifa környékéről érkezett az utolsó jel szeptember 5-én.

forrás: mme.hu

Azóta nincs hír a gólyáról. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Neokohnnak nyilatkozva azt mondta:

„Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy Báró elpusztult. Az is csoda, hogy eddig életben maradt, mert az elektromos vezetékek és az emberek tizedelik a gólyákat a hosszú és veszélyes vándorlásuk alatt. Bárónak az volt a titka, hogy sumákolt. Nem repült el Szudánba, vagy Csádba 7-8 ezer kilométerre, csak Izraelbe és Libanonba, így kevesebb veszélynek volt kitéve.”

Mostanra azonban már meg kellett volna érkeznie a Nógrád megyei Őrhalomba – mondta Orbán Zoltán, márpedig, ha megérkezett volna, arról azonnal értesülne, ilyen pedig eddig nem történt.

Őrhalom – Báró takarít, majd elrepül – 2017.03.06.

Webkamera: http://golya.mme.hu/golyakamera/orhalomstream/

2-3 hétig még lehet reménykedni az érkezésében, de mivel Báró csak Izraelből jár haza, mindig a többi gólya előtt érkezett eddig, már februárban.

Költőhelyükre vonuló fehér gólyák ezreit lövik le illegálisan Libanonban

Reméljük, hogy a jeladós magyar gólya, Báró szerencsésen átjutott ezen a veszélyes zónán.

A gólyák vándorlása annyira veszélyes, hogy az elmúlt 6 évben megjelölt 65 gólyából alig 3 van életben. Legtöbbjükkel elektromos vezeték végez, de sokat lelőnek vándorlásuk közben.