Izrael védtelen az újgenerációs terroristákkal szemben?

Izrael elavult terrorizmus-ellenes stratégiája nem működik hatékonyan a fiatal palesztin terrorista-generáció elleni harcban — állítja az izraeli hírszerzéshez közeli oldal, amely szerint katonaság és a hírszerzés egyaránt tehetetlen.

Bár a legutóbbi ciszjordániai kettős gyilkosság elkövetőjét az izraeli biztonsági erők két nap után megtalálták és lelőtték (az akciót a Sin Bét biztonsági szolgálat, a hadsereg (IDF) és a Jamam terrorelhárítási egység hajtotta végre), úgy tűnik, a zsidó állam az eddig bevallottnál komolyabb gonddal küzd az egyre elszántabb terroristákkal szemben.

Az eddigieknél fiatalabb és könyörtelenebb terroristák először hét hónappal ezelőtt bukkantak fel a ciszjordániai (Nyugati-parti) barkani ipari parkban történt merényletnél, Tel Avivtól 25 kilométerre keletre. 2018 októberében egy palesztin fegyveres tüzet nyitott izraeli civilekre, kettőt meg is ölt.

Az izraeli hírszerzéshez közeli Debka.com emlékeztet: akkor bukkant fel először az új típusú terrorista, akit „magányos farkasnak” is emlegetnek, hiszen nem tagja terrorista szervezetnek.

„Hűvösen előre terveznek, fegyvereket szereznek be, célpontjaikat pedig körültekintő felderítés után választják ki. Céljuk, hogy a lehető legtöbb izraelit öljék és sebesítsék meg”

— írja a lap, felidézve azt is, hogy az elkövetők menekülőutakat és menedékhelyeket is szerveznek, cinkosaik segítségével.

A Debka szerint öt jellemzője van annak, hogy a korábbi „ideológikus” elkövető, aki végakaratot hagyott hátra, mielőtt áldozataival együtt a levegőbe röpítette magát, átadta a helyét ennek az új típusú terroristának:

  • ez a generáció nem fél már az IDF-től, direkt megtámadják a katonákat és a határokat védő rendőröket is;
  • az utolsó három komoly merényletnél feltűnt, hogy a megtámadott katonák haboztak visszalőni. Ez lehet az „Elor Azaria-hatás”, elnevezve arról az izraeli katonáról, aki 2016 márciusában, Hebronban főbe lőtt egy földön fekvő meglőtt terroristát, aki előtte leszúrt egy izraeli katonát. A hadsereg letartóztatta a katonát, aki kilenc hónapot töltött börtönben. Az ügy óriási vitát váltott ki Izraelben arról, mi a megfelelő reakció fegyveres támadás esetén;
  • a terroristák többes merényletek elkövetése céljából a palesztinok és izraeliek által is használt júdeai és szamáriai autópályákon közlekednek, könnyedén változtatva a merényletek helyszíneit;
  • tavaly október óta mindegyik merénylő megúszta a támadást, miután alaposan kiismerték és kijátszották az IDF szokványos reakcióit terrortámadásokra. Így szabadon készülhetnek újabb merényletekre;
  • bátorítja őket, ahogy végignézik a Hamász egy éve tartó erőszakos kampányát a gázai-izraeli határon. Azt tapasztalják ugyanis, hogy az izraeli katonai és biztonsági vezetők szinte lefagyva állnak a helyzet előtt, eltekintve az általában előre várható légicsapásoktól.

A Debka katonai elemzői szerint ezért aztán az IDF, a Sin Bét (hírszerzés) és a határőrség elavult műveleti eszközeik és statikus válaszaik csapdájában vergődnek, átengedve a konfrontációs terepet a fiatalabb palesztinoknak, akik most elérkezettnek láthatják az időt, hogy színre lépjenek.

„Benjamin Netanjahu miniszterelnök/védelmi miniszter és az őt többször képviselő Joav Galant miniszter fogadkoztak, hogy elfogják és felelősségre vonják a gyilkosokat. Ez a fásult, régi mantra semmilyen megoldást nem kínál”

— állapítja meg a szaklap, hozzátéve, hogy még ha el is kapják az elkövetőket, jóval több új palesztin terrorista vár arra, hogy túljárjon régi ellensége eszén.

A valóság azután a cikket igazolta: a nyugati-parti Ariel közelében terroristák egy hatalmas követ dobtak egy arra járó turistabuszra, szerencsére senki nem sérült meg, csak egy nő kapott sokkot.