„Fasizmus” az izraeli választási kampányban

„Nincs miért elnézést kérnem” – nyilatkozta Ajelet Saked a legújabb kampányvideójára érkezett bírálatok kapcsán -írja a The Times of Israel.

Ajelet Saked izraeli igazságügyminiszter, az „Új Jobb” párt tagja provokatív, sokak számára bizarr videóval készült a 2019-es választási kampányra. A kisfilm nagy port kavart, és rengeteg bírálatot kapott. Ajelet ezekre válaszolva így fogalmazott a The Times of Israel cikkében: 

“Nem fogok szabadkozni az új kampányvideóm miatt. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, és érkeztek olyan kommentekek is, amelyek szerint tárgyiasítom a nőket. Pedig ez éppen fordítva van, az erő és biztonság üzenetét közvetítjük. A videóval az a célunk, hogy élesen fogalmazva, de mégis humoros formában juttassuk célba az üzenetet.”

Miközben Ajelet a “Fasizmus” címkével ellátott parfümös üvegből permetezi magát, a kamera felé fordul, majd oda súgja:

“Igazságügyi reform… A legfelsőbb bíróság korlátozása. Számomra ez a demokrácia illata.”

Ayelet Shaked – Fascism (click CC for subtitles)

An actual, real, election video from The New Right party in Israel.Click CC for subtitles.

Saked alapvetően nem kívánt részt venni a videó elkészítésében, mert nem érezte magával önazonosnak. Véleménye csak azután változott meg, hogy pártjának szakértői csapata megosztotta vele a Purim-ünnepére való időzítés fontosságát.

“A videó elsődleges célja, hogy egyértelművé tegye azt, hogy Saked nem riad vissza egyetlen olyan lépéstől sem, amely előtte áll a bírósági rendszer átalakításában. Másrészt, hogy megmutassa azt, hogy ő teljesen másképpen kezel bizonyos ötleteket, mint baloldali ellenlábasai, aki fasizmussal vádolják őt.”

 – tette hozzá pártja, az Új Jobb.

„Igazságügyminiszteri tisztségem betöltésének kezdete óta érkeznek olyan kritikák miszerint fasiszta vagyok, ezért inkább megmutattam, hogy mit jelent számomra az ő általuk vélt fasizmus, és egyáltalán nem bánom, hiszen mindenki, aki hisz a politikai korrektségben, túl tud lépni ezen.”

Vasárnap a legfelsőbb bíróság diszkvalifikált egy nacionalista zsidó politikust a következő havi választásokból, miközben engedélyezte egy arab párt jelölését.

Izraelben rasszista jelölt nem indulhat a választáson

„Ez nem demokrácia” — nyilatkozta Ben Ari az újságíróknak a bíróság döntése után.

A 15 főt számláló legfelsőbb bíróság továbbra is csatatér marad Izraelben a jobb és baloldal számára. Ajelet 2017-ben három új, konzervatív bíró — köztük egy telepes — kinevezését érte el, amellyel a testület politikai döntésekben való állásfoglalása kiegyensúlyozottabbá vált.