Csere Gáspár olimpikon: „Az egységes Jeruzsálemért futottunk” 

Idén is nagy számban vettek részt magyar futók a Jeruzsálem Maratonon (KÉPGALÉRIA).

Kilencedik alkalommal rendezték meg Izraelben a Jeruzsálem Maraton nemzetközi futóversenyt. Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, az eseményre 80 ország 40 ezer sportolója gyűlt össze múlt hét pénteken, és ismét rekordot döntött a résztvevők létszáma. Az elmúlt évekhez hasonlóan hazánk képviseletében is vettek részt futók a jeruzsálemi versenyen, és közel száz fős magyar csoport tért vissza Izraelből.

Az eseményről Csere Gáspár, a riói olimpiai csapat versenyzője mesélt a Neokohn.hu-nak, aki elmondta, hogy futásával Izraelt és a zsidóságot is támogatni akarta. A Hit Sport Team egyik szervezőjeként csaknem 70 társával érkezett az országba, ahol 2012 óta rendszeresen vesznek részt az egyesület tagjai nagy létszámban.

A maratoni távot idén a pályacsúcstartó kenyai Ronald Kimeli futotta le a leggyorsabban, aki 2 óra 18 perc 47 másodperc alatt ért célba. A teljes maraton (42.2 km) mellett félmaratonon (21.1 km), továbbá 10 km-en, 5 km-en, valamint 1.7 km-es családi versenyen is indultak futók, akik Magyarországot képviselték.

Ronald Kimeli Kurgat, a 2019-es Jeruzsálem Maraton győztese teljes távon. (Kép forrása: Jerusalem Winner Marathon)

„Csapatunkban idén a legfiatalabb induló 12 éves, a legidősebb 81 éves volt”

– mesélte Csere, aki hetedik alkalommal érkezett a Jeruzsálem Maratonra.

A Hit Sport Team magyar résztvevői a 2019-es Jeruzsálem Maratonon. (Kép forrása: Ecsedi Karolin Nikol/Neokohn)

„A futásommal keresztény hívőként szeretném kifejezni Izrael és a zsidóság támogatását, és különösen azt a kiállást, hogy Jeruzsálem Izrael egy, örök és oszthatatlan fővárosa. A Hit Gyülekezete mellett Magyarországot is képviselem az ügyben”

– tette hozzá a sportoló, aki eddig három ezüst és egy bronzérmet szerzett Jeruzsálemben, idén pedig 4. helyen végzett 10 km abszolút kategóriában.

Csere Gáspár a 2019-es Jeruzsálem Maratonon. Kép forrása: Neokohn

Az optimális időjárás mellett a helyiek támogatását is kiemelte Csere:

„Különösen jó érzéssel töltött el, hogy a helyiek örömmel fogadták, és immár kiemelt figyelemmel jegyzik a magyar csapatot Jeruzsálemben”

– fogalmazott lapunknak az olimpikon.

A különleges sportrendezvény alatt ismét az izraeli rendőrség biztosította az útvonalat, ami során 700 méteres szintkülönbséget kellett leküzdeniük a sportolóknak.

Kép forrása: Neokohn
Kép forrása: Neokohn
Kép forrása: Neokohn