Elstartolt a kilencedik Jeruzsálem Maraton

80 ország 40 ezer sportolója gyűlt össze ma reggel az izraeli főváros legendás futóversenyének startjánál, melyet kilencedik alkalommal rendeznek meg az idén.

A rajtra 4600 külföldi résztvevő érkezett Jeruzsálembe. A minden eddiginél több induló hat kategóriában mérheti össze a teljesítményét és kitartását. A teljes maraton 42,2 km, a félmaraton 21,1 km hosszú, valamint 10 km, 5 km, 1,7 km-es családi verseny, és 800 méteres közösségi futás a mozgáskorlátozottak számára.

Ez egy fantasztikus esemény, és aki nem tapasztalta meg személyesen, az nem tudja megérteni az ezzel járó érzelmeket.”

— ezekkel a szavakkal üdvözölte Móse Lion, Jeruzsálem újonnan megválasztott polgármestere a tömeget.

„Az elmúlt 24 órában 80 ország 80 zászlaját vontuk fel Jeruzsálem utcái mentén, azoknak az országoknak a tiszteletére, ahonnan futóink érkeztek”

— mondta el Lion a Ynet hírportálnak, külön kiemelve a szír lobogót. A főváros ugyanis a többi mellett szír zászlót is kitűzött a Knesszethez közeli útvonalon az egyetlen szír induló, a damaszkuszi születésű Hasszán Aljijakli tiszteletére, aki bár előzetesen bejelentkezett a versenyre, de nem jelent meg a startnál.

„Izrael egyesített fővárosában mindenkit szívesen látunk, és hiszünk abban, hogy a sportot nem szabad politikával keverni. A sportok olyan hidak, melyek összekötik a különböző népeket és kultúrákat.”

— tette hozzá a polgármester.

Móse Lion polgármester a kilencedik Jeruzsálem Maratonon 2019. március 15-én (Dor Schwartz)

Sok száz rendőrt, határőrt és biztonsági tisztet vezényeltek a főváros utcáira, hogy biztosítsák a közbiztonságot és irányítsák a közlekedést a maraton közben, valamint utána.

Sok utcát lezárva tartanak reggel fél 6 és délután fél 3 között. Minden szálloda zsúfolásig megtelt résztvevőkkel és nézőkkel a világ minden tájáról.

Az elmúlt évben 72 ország mintegy 35 ezer sportolója indult a maratonon, melyet a kenyai Kipkogey Shadrack nyert a férfiak, és Emily Chepkemoi Samoei a nők kategóriájában. 

A februári Tel Aviv Maratonon 40 ezren vettek részt, akik közül 2500-an érkeztek külföldről.