Elstartolt a kilencedik Jeruzsálem Maraton

80 ország 40 ezer sportolója gyűlt össze ma reggel az izraeli főváros legendás futóversenyének startjánál, melyet kilencedik alkalommal rendeznek meg az idén.

A rajtra 4600 külföldi résztvevő érkezett Jeruzsálembe. A minden eddiginél több induló hat kategóriában mérheti össze a teljesítményét és kitartását. A teljes maraton 42,2 km, a félmaraton 21,1 km hosszú, valamint 10 km, 5 km, 1,7 km-es családi verseny, és 800 méteres közösségi futás a mozgáskorlátozottak számára.

Jerusalem Winner Marathon on Facebook Watch

It’s start! Jerusalem Winner Marathon 2019

Ez egy fantasztikus esemény, és aki nem tapasztalta meg személyesen, az nem tudja megérteni az ezzel járó érzelmeket.”

— ezekkel a szavakkal üdvözölte Móse Lion, Jeruzsálem újonnan megválasztott polgármestere a tömeget.

„Az elmúlt 24 órában 80 ország 80 zászlaját vontuk fel Jeruzsálem utcái mentén, azoknak az országoknak a tiszteletére, ahonnan futóink érkeztek”

— mondta el Lion a Ynet hírportálnak, külön kiemelve a szír lobogót. A főváros ugyanis a többi mellett szír zászlót is kitűzött a Knesszethez közeli útvonalon az egyetlen szír induló, a damaszkuszi születésű Hasszán Aljijakli tiszteletére, aki bár előzetesen bejelentkezett a versenyre, de nem jelent meg a startnál.

„Izrael egyesített fővárosában mindenkit szívesen látunk, és hiszünk abban, hogy a sportot nem szabad politikával keverni. A sportok olyan hidak, melyek összekötik a különböző népeket és kultúrákat.”

— tette hozzá a polgármester.

Móse Lion polgármester a kilencedik Jeruzsálem Maratonon 2019. március 15-én (Dor Schwartz)

Sok száz rendőrt, határőrt és biztonsági tisztet vezényeltek a főváros utcáira, hogy biztosítsák a közbiztonságot és irányítsák a közlekedést a maraton közben, valamint utána.

Sok utcát lezárva tartanak reggel fél 6 és délután fél 3 között. Minden szálloda zsúfolásig megtelt résztvevőkkel és nézőkkel a világ minden tájáról.

Az elmúlt évben 72 ország mintegy 35 ezer sportolója indult a maratonon, melyet a kenyai Kipkogey Shadrack nyert a férfiak, és Emily Chepkemoi Samoei a nők kategóriájában. 

A februári Tel Aviv Maratonon 40 ezren vettek részt, akik közül 2500-an érkeztek külföldről.