Az ENSZ büntetőeljárást kezdeményezne Izraellel szemben

Állítólagos háborús bűnök miatt a Nemzetközi Büntetőbírósághoz küldenék a zsidó államot, amelyre újabb szankciókat is kivetnének.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, tegnap az ENSZ genfi székházában ismét hosszasan vádaskodott Izraellel szemben. A zsidó államot a gázai övezet határa mentén tüntető palesztinokkal szembeni fellépése alapján ítélték el.

Az ENSZ megint lecsapott Izraelre

Miközben az ENSZ ismét „háborús bűncselekménnyel” vádolja a zsidó Államot, Genfben a világszervezet folyamatos Izrael-ellenessége ellen tüntettek.

A Jerusalem Post most arról tudósít, hogy a világszervezetnek a gázai határ mentén állandósult tüntetésekkel szembeni izraeli fellépések vizsgálatára felállított bizottsága egyenesen a Nemzetközi Büntetőbírósághoz kívánja vinni az ügyet, valamint fegyver embergót és gazdasági szankciókat kívánna kivetetni Izraelre. Mindezt a ENSZ Emberi Jogi Tanácsának elküldött, 252 oldalas riportjukban közölték.

Alapos okunk van feltételezni, hogy Izrael biztonsági szolgálatai több jogsértést is elkövettek: emberi jogi és nemzetközi humanitárius jogokat is megsértve. Ezek egyértelműen további bűnügyi eljárást és vizsgálatot indokolnak

— fogalmazott a Tanács argentin elnöke, Santiago Canton, aki szerint a testület bizonyítékokkal tudja alátámasztani azt, hogy Izrael erőszakosan, megfontolatlanul, fegyverekkel lőtt olyan tüntetőkre, akik cselekedeteikkel az ENSZ szerint ezt nem tették volna indokolttá.

A hétfőn ismertetett „gázai jelentés” csupán egy volt a hét Izraelt emberi jogok megsértésével vádoló napirendi pont közül. Genfben megpróbáltak igencsak odapörkölni a zsidó államnak tegnap, hiszen öt határozati javaslatot is megfogalmaztak Izrael elmarasztalását célozva.

Sem Izrael, sem pedig az Egyesült Államok nem szólalt fel a tegnapi tanácskozáson, azonban Twitter-bejegyzéseikben hangot adtak véleményüknek. Jason Greenblatt az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja újabb Izrael ellenes támadásról írt. Szerinte a jelentésben

semmi nincs a Hamász és más terrorista csoportok által a gázai övezetben elkövetett bűnökről. AZ ENSZ sehol egy szóval nem említi a múlt heti tel-avivi rakétatámadást. Komolyan, mi ez?!

Amíg Belgium mellett más államok is támogatták az ENSZ Izraellel szemben megfogalmazott éles kritikáját, addig Richard Kemp, nyugalmazott brit ezredes elfogultsággal vádolta meg a szervezetet:

Ez a bizottság csalódást okozott a palesztin embereknek is, hiszen nem ítéli el azokat a hamászos elnyomókat, akik ezekben a percekben is lövik Gázában a békés tüntetőket (…) Gonosz előítéletességgel vádolom a bizottságot az Izraellel és annak hadseregével szemben megfogalmazottak miatt

— idézi a JPost Kempet.