Miniszteri tárcát követel az izraeli szélsőjobb

A Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) párt miniszteri tárcát, a Knesszet alkotmányozó bizottságának elnöki székét, valamint tagságot követel a bírókat kinevező bizottságban, miután vezetőjét, Michael Ben-Arit arabok elleni rasszista megnyilvánulásai miatt a legfelsőbb bíróság eltiltotta az indulástól az április 9-ei parlamenti választásokon – jelentette a közszolgálati rádió hétfő reggel.

Igényeiket a velük közös listán induló másik két jobboldali párt, a Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi) és a Nemzeti Egység (Haihud Haleumi) párt felé, valamint a pártszövetséget összehozó Benjámin Netanjahu miniszterelnök felé jelentették be.

A miniszteri tárcát Baruch Marzelnek szánják. Itamar Ben Gvir, a szintén arabellenes, s a telepeseket támogató nézeteiről ismert ügyvéd kapná a Knesszet alkotmányozó bizottságának elnöki székét, valamint a részvételt a bírók kinevezésében, ha ismét Benjámin Netanjahu alakít kormányt.

A párt képviselői szerint ha nem teljesítik követeléseiket, akkor mintegy százezer emberből álló szavazótáboruk otthon maradással fog tüntetni a voksoláson április 9-én, mert csalódottak a legfelsőbb bíróság vasárnapi, a párt vezetőjét az indulásból kizáró döntése miatt.

Izraelben rasszista jelölt nem indulhat a választáson

„Ez nem demokrácia” — nyilatkozta Ben Ari az újságíróknak a bíróság döntése után.

Izrael alaptörvénye szerint három okból lehet kizárni valakit az indulásból a pártok listáján, ezek egyike a rasszizmusra való felbujtás, amivel Ben-Arit vádolták.

Aviháj Mandelblitt főügyész számos példát hozott fel, melyek szerinte igazolták a súlyos és extrém rasszizmus vádját, és arra szólította fel a legfelsőbb bíróságot, hogy tiltsák el a szélsőséges politikust a törvényhozásba jutás lehetőségétől.

Ben Ari a bíróság előtt azt hangoztatta, hogy nem rasszista,  a tőle származó idézeteket pedig kiragadták eredeti szövegkörnyezetükből, és csak azért tűnnek szélsőségesen kirekesztőnek és arabellenesnek.

Múlt héten a Knesszet választási bizottságának vitáján Aner Helman ügyész azzal érvelt Ben-Ari kizárása mellett, hogy az évek során rögzített beszédeiben nem tett különbséget az arab lakosság és az állam ellenségei között, megnyilvánulásai szerint az arabok arctalanok, mind árulók, ötödik hadoszlopnak és gyilkos nemzetnek nevezte őket.

A Knesszet képviselőkből álló választási bizottsága a múlt héten mégis megengedte volna, hogy Ben-Ari induljon, és ezzel szembement Aviháj Mandelblitt államügyész jogi szakvéleményével, amelyet a bizottsághoz nyújtott be még döntésük előtt. A szakvéleményben foglaltak megegyeztek a legfelsőbb bíróság vasárnapi határozatával.