Orbán és Salvini megvétóznák a Brexit-halasztást?

Egy német politikus most megerősítette a napok óta tartó spekulációkat: nem kizárt, hogy európai jobboldali populisták — így Olaszország és Magyarország — megvétóznák a brit távozás elhalasztását.

Mint arról beszámoltunk, a brit alsóház múlt csütörtökön elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását célzó kormányzati beterjesztést. Ez azt jelenti, hogy a konzervatív brit kormány kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását.

A londoni döntést mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia. Könnyen lehet azonban, hogy ez a terv borul: Nigel Farage brit euroszkeptikus politikus, a Brexit egyik kitalálója, korábban a UKIP, jelenleg a Brexit Párt EP-képviselője ugyanis azért lobbizik uniós tagállamoknál, hogy elérje a parlamenti döntés elutasítását. Ha ezt akár egy országnál is eléri, a britek bármiféle megállapodás nélkül zuhannak ki az unióból.

Az Euractiv portál azt írta: arra a kérdésre, vajon Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesre, a jobboldali-populista Liga vezetőjére gondol-e, Farage azt válaszolta, „nem akar még neveket mondani”, de „a testbeszéde egyértelműen megerősítette” a felvetést. A lap szerint Salvinin kívül Farage a magyar és a lengyel kormányra számíthatna. Hasonló megoldásról írt a londoni The Telegraph is.

Ezt erősítette meg most Elmar Brok kereszténydemokrata (néppárti) EP-képviselő is. A Spiegel Online szerint Brok elmondta: Farage már arról beszél, hogy egyeztetett Salvinivel a halasztás megvétózásáról. „És akkor vége a játéknak” — fogalmazott Brok.