Elhalasztanák a britek az EU-ból való kilépést

Támogatta csütörtökön a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását célzó kormányzati beterjesztést.

Az indítványra 412, ellene 202 képviselő voksolt.

Az indítvány alapján a konzervatív párti brit kormány kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását.

A kormány június 30-áig kéri a hosszabbítást, de ez a viszonylag rövid, meghatározott ideig szóló halasztás az indítvány szerint akkor reális, ha az alsóház március 20-áig – a jövő heti EU-csúcs kezdete előtti nap végéig – elfogadja a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer is elutasított megállapodást.

Ebben az esetben a halasztás célja az, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Theresa May miniszterelnök már előző nap figyelmeztette a képviselőket arra, hogy a Brexit-megállapodás elfogadása nélkül nagy valószínűséggel ennél jóval hosszabb halasztásra lenne csak lehetőség, és ebben az esetben az Egyesült Királyságnak nyilvánvalóan részt kellene vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Eredetileg Nagy-Britannia március 29-én lépett volna ki az Európai Unióból. Az eredeti menetrend azonban már nem vált tarthatóvá, miután a kormányzat és az alsóház menthetetlenül összeveszett a kilépés opcióiról. A mostani londoni döntést mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia.

Előtte nem sokkal elvetett a londoni alsóház egy módosító indítványt, amely újabb népszavazás kiírását indítványozta a brit EU-tagságról.

A módosítási javaslatot egy képviselő ahhoz a kormányzati beterjesztéshez nyújtotta be, amelynek alapján a parlament felhatalmazná a konzervatív párti brit kormányt, hogy kezdeményezze az Európai Uniónál a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását.

A módosító indítvány a halasztás céljaként határozta volna meg az újabb EU-referendum kiírását, de a javaslatot a képviselők 334:85 arányban elvetették.

A módosítást nem támogatta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem.

Mint megírtuk, csütörtökön négy szavazattal, 312-308 arányban fogadta el a brit alsóház azt a javaslatot, mely kizárja, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.