Szolidaritásból (is) zárva voltak a zsinagógák Új-Zélandon

Először voltak zárva Új-Zéland zsidó imaházai szombaton azért, hogy kifejezzék együttérzésüket a tegnap történt muszlim hitűeket ért terrortámadás miatt. 

„Együttérzésünkről és maximális támogatásunkról biztosítjuk a muszlim közösséget, akikkel közösen állunk a rasszizmussal és terrorizmussal szemben azért, hogy ez a fertőző jelenség eltűnjön országunkból.”

– mondta a 49 halálos áldozatot követelő sokkoló merénylet után Stephen Goodman, az új zélandi zsidó közösség elnöke, akit a Times of Israel idéz.

Ahogy arról a Neokohn is hírt adott, pénteken az új-zélandi Christchurchben, egymás után két mecsetben követtek el véres merényletet imádkozó mohamedánok ellen. Brenton Tarrant, egy 28 éves Ausztráliából származó fittnes edzőt váldolnak a bűncselekménnyel, amelyet a hatóságok terrorista támadásként kezelnek. Rajta kívűl még három másik embert is letartóztattak a rendőrök.

Foto: Reuters

A tettes, aki 17 percen keresztül a Facebokon élőben közvetítette a merényletet, ismeretlen volt a szigetországi bűnüldöző szervezeteknek, azonban utólagos elemzések alapján szélsőséges, jobboldali, bevándorlás ellenes nézeteiről tudósítottak.

A Times of Israel arról is írt, hogy Új-Zélandon még sosem voltak zárva a zsinagógák a hétvégi sábesz ünneplésekor, azonban most szolidaritásukat kifejezvén nem nyitnak ki sehol sem. Más sajtóértesülések arról szólnak, hogy ennek biztonsági okai is vannak.

Idő közben már vádat is emeltek tömeggyilkosságért az elkövető ellen. Az ülést biztonsági okokból zárt ajtók mögött tartották, csak a sajtó képviselői lehettek jelen. Az AFP szerint Tarrant közömbösen fogadta a bíróság ezzel kapcsolatos döntését, és nem is kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

A tettesnek volt  fegyvertartási engedélye, a mészárláshoz öt fegyvert – félautomata puskát és pisztolyokat – használt. Brenton Tarrantról kiderült: mielőtt elkövette volna minden idők egyik legbrutálisabb tömeggyilkosságát, közzé tett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta.