Moszkva megteszi a szükséges intézkedéseket

Oroszország meghozza a válaszintézkedéseket a rövid és közepes hatótávolságú rakétákról szóló szerződés (INF) területén lévő egyensúly biztosítása érdekében.

A Mezsdunarodnaja Zsizny (Nemzetközi Élet) című folyóirat szombaton megjelent számában megjelent nyilatkozatban Grusko közölte: Oroszország nem szándékozik rakétákat telepíteni európai területén mindaddig, amíg Európában nem jelennek meg ilyen amerikai eszközök.

 „Minden szükséges szimmetrikus válaszlépést megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk az egyensúlyt az INF területén. Ugyanakkor nem szándékozunk rakétákat telepíteni, ha nem jelennek meg a megfelelő amerikai eszközök.”

– szögezte le Grusko az interjúban.

„Ha valóban megvan az igény a biztonság garantálására és az európaiak nem akarják a kontinenst az amerikai erők felvonulási területévé változtatni és katonapolitikai és geopolitikai téren teljesen alávetni magukat az Egyesült Államoknak, szembe kell szállniuk ezekkel a tervekkel, ha azok valójában megjelennek.”

Az Egyesült Államok február másodikán jelentette be, hogy felfüggeszti az INF-szerződésből eredő kötelezettségei teljesítését. Donald Trump elnök és Mike Pompeo külügyminiszter azzal fenyegetőzött, hogy Washington hat hónap múlva felmondja az INF-szerződést, ha Moszkva nem tesz eleget a szerződéssel kapcsolatos követeléseinek. Az Egyesült Államok mindenekelőtt azt szeretné, hogy Oroszország semmisítse meg 9M729 típusú robotrepülőgépét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 4-én írt alá rendeletet az INF-szerződésből eredő kötelezettségek teljesítésének leállításáról – emlékeztetett a TASZSZ orosz hírügynökség.