Likud: Netanjahu kész elfoglalni Gázát még a választások előtt

Egyre több ellenzéki riválisa támadja azzal a Likudot vezető Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy kormányzása alatt Izrael elvesztette elrettentő erejét. Erre mondta azt egy likudos képviselő, hogy amennyiben szükséges Izrael felkészült egy gázai hadműveletre, még a választások előtt – írja a The Times of Israel.

„Amikor az emberek az utcán arról beszélnek nekem, hogy Bibi egy bűvész, azt mondom nekik, hogy ő csak egy dologban bűvészkedik, eltüntette Izrael elrettentő erejét”

– fogalmazott Meir Cohen képviselő.

A választási kampányban Netanjahu vetélytársai egyre inkább próbálják azt a narratívát erősíteni, hogy Izrael nem lép fel elég keményen a palesztin terroristák ellen, és Gázában egyre rosszabb a helyzet.

A Tel-Avivot érintő csütörtöki rakétatámadás is jó alapot biztosít az ellenzéknek Netanjahu bírálatára.

Rakéták robbantak Tel Aviv fölött

A Fajr-5 rakétákat a Palesztin Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet lőtte ki Gázából.

Az izraeli hadsereg válaszul legalább 100 célpontot bombázott Gázában, miután egy alsóbb szintű Hamasz-csoport véletlenül kilőtt két rakétát Izraelre.

Orna Barbivai nyugalmazott tábornok, a Beni Ganc vezette Kék és Fehér párt jelöltje azt mondta: Netanjahu feladta Izrael biztonsági előnyét a 2014-es háború óta.

„Egyrészt harcolnunk kell a Hamasszal, amely egy brutális terrorszervezet, másrészt fel kell ismernünk a civil lakosság igényeit, amely már kezdi megérteni a Hamasz elutasításának szükségességét”

– fogalmazott Barbivai.

Az Új Jobb párt vezetője, az oktatási miniszter Naftali Bennet szerint szánalmas volt az izraeli válasz a tel-avivi rakétatámadásra.

„Nem tudom elképzelni, hogy egy tévedésből Moszkva ellen indított támadás után Putyin megmagyarázná az oroszoknak, hogy csak tévedésből támadtak”

– mondta Bennett.

Szerinte a Hamasz nevet rajtuk és nem veszi elég komolyan Izraelt.