Lefújták a palesztin terrorista berlini előadását

Engedve a nagy nyomásnak, a német főváros vezetése megtagadta a Berlinbe meghívott terrorista vendégszerepléséhez szükséges engedélyt.

Rasmea Odeh, a Népfront Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű terrorszervezet tagja ötven évvel ezelőtt személyesen gyilkolt meg két zsidó diákot egy jeruzsálemi szupermarketben. Ahogy arról a Neokohn is beszámolt, az idős asszonyt egy, az Izrael bojkottálását és elszigetelését célul kitűző BDS-szervezet, a Samidoun hívta meg előadni Berlinbe.

Willkommenskultur 2.0: Németországban simán szónokolhatnak terroristák

Rasmea Odehet egy, az Izrael bojkottálását és elszigetelését célul kitűző BDS-szervezet hívta meg előadni péntekre.

Berlin városházának belpolitikai eseményekért is felelős osztálya pénteken késő délután határozott arról, hogy felhasználják azt a jogi passzust, miszerint: megtagadhatják egy nem német állampolgár politikai aktivitással összefüggésbe hozható megjelenésének engedélyét, ha az a béke veszélyeztetésével jár vagy a német törvényeket sérti – jelentette a JTA hírügynökség.

Bár korábban a német lapok arról írtak, hogy sem Horst Seehofer belügyminiszter, sem a külügyminisztérium, sem pedig Berlin város szenátusa nem tud beavatkozni Odeh fellépése ellen, a mostani beszámoló szerint nem csak a vendégeskedést, de a látogatáshoz szükséges vízumot is megtagadták az eredetileg a palesztin nők szabadságharcáról szóló konferencián előadó aktivistától.

Fotó: i24NEWS/Odeh: Meg sem jött, már mehet is Berlinből a terrorista

A mostani döntéshez nagyban hozzájárulhatott, hogy számos szervezet és politikus is ellenérzését fogalmazta meg Odeh szereplésével kapcsolatban, élükön a legnagyobb német zsidó szervezet is, akiknek vezetője Josef Schuster a Taz magazinnak azt mondta, hogy döbbenettel fogadta a hírt, miszerint egy gyilkos terrorista engedélyt kaphat arra, hogy Belinben terjessze nézeteit.

„Egy olyan gyilkosnak a nyilvános szerepeltetése, aki bevándorlási visszaléssel is felhívta már magára a figyelmet nem más, mint az antiszemitizmus legitimálása, éppen akkor, amikor egységesen kellene elítélnünk mindezt.”

– fogalmazott Richard Grenell, az USA berlini nagykövete egy televíziós interjúban utalva arra, hogy Odeh, aki ma Jordánia lakosa korábban rendelkezett amerikai állampolgársággal is, de a hatóságok visszavonták tőle azt, mert jogtalan dolgokat állított a jelentkezése során.

Ugyancsak ellenérzéseit fogalmazta meg a botránnyal kapcsolatban Berlin polgármestere Michael Müller, és a Német-Izraeli Társaság vezetője, Hellmut Königshaus is.