RMDSZ: európai kisebbségvédelmi törvényre van szükség

A romániai magyarok törvényben látnák a garanciát kisebbségi létük fenmaradásához.

„Nekünk továbbra is az a feladatunk, hogy külföldi partnereket keressünk: Európában kisebbségvédelmi törvényt fogadtassunk el, az Egyesült Államokban pedig folyamatosan tájékoztassuk a döntéshozókat a magyar közösséget ért diszkriminációról, jogtiprásokról.”

— mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke pénteken. Porcsalmi Bálint azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az amerikai külügyminisztérium a romániai magyarság helyzetére is kitért emberi jogi jelentésében, amit a héten publikált.

A Washington által közzétett dokumentum az anyanyelv használattal és az ingatlan-visszaszolgáltatással kapcsolatban tett említést a romániai magyarságról a Romániáról szóló jelentésében, továbbá kitért a magyar kisebbséget ért egyéb diszkriminatív intézkedésekre.

Ugyancsak pénteken, egy március 15-i rendezvényen Nagyváradon tartott beszédében az erdélyi magyarság legismertebb közéleti-politikai figurája, Tőkés László is azt hangsúlyozta, hogy nem szabad lankadni a múlt megőrzésével kapcsolatban. Kijelentette: ma a magyar forradalom és szabadságharc szelleme iránti hűség mondatja, hogy „nem engedünk a 48-ból”. A temesvári forradalomra utalva hozzátette: „ugyanígy a 89-ből sem engedhetünk”.

„Szakadatlan és leveretett szabadságharcaink mai, márciusi üzenete azonban nem a kudarc, a beletörődés, az önfeladás és a meghátrálás, hanem az újrakezdés, a folytatás és a kitartás, hiszen szabadság nélkül élni nem lehet.”

— tette hozzá a református lelkész, aki szerint ma a tudatot megszállni akaró globalista, baloldali liberális, utódkommunista nacionalista hatalmakkal kell szembeszállni.

„Az olcsó hivatalos sikerpropaganda helyett végre őszintén szembe kell néznünk valós helyzetünkkel, és ekképpen cselekednünk. Az európai közösség sem tud segíteni rajtunk, hogyha mi magunk megalkuszunk, sorsunk irányítását kiengedjük a kezünkből, és restek vagyunk a cselekvésre.”

— jelentette ki Tőkés László Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.