Anticionista zsidók antiszemita demokratákkal próbáltak barátkozni

A legnagyobb amerikai rabbiszövetség anticionista zsidóknak „köszönte meg”, hogy meggyőző bizonyítékot szolgáltattak a Demokrata pártban napról-napra erősődő antiszemitizmusra. 

A Neturei Karta anticionista ultraortodox tömörülés tagjai a múlt héten Washingtonban végiglátogatták az újonc, antiszemita botrányokba keveredett demokrata képviselők, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar és Rashida Tlaib irodáit. Hármuk közül csak Ocasio-Cortez volt hajlandó találkozni a csoporttal, Omar elutasította a lehetőséget, Tlaib pedig állította, távollétében munkatársai tiltakozása ellenére készítettek fotót irodájában.

A képviselőnőkkel kapcsolatos visszatérő antiszemita botrányokról a közelmúltban már számos alkalommal beszámoltunk:

Már a demokraták is megelégelték képviselőjük antiszemitizmusát

Ilhan Omar szerint Izrael támogatása „hűségnyilatkozat egy idegen állam mellett.”

Ocasio-Cortez fél a zsidó lobbitól

A demokrata politikus szerint az AIPAC „le akarja vadászni”.

A Steven Pruzansky rabbi, a „Coalition for Jewish Values” (CJV) amerikai rabbiszövetség alelnöke szerint a Neturei Karta előszeretettel keresi a világ vezető antiszemitáinak társaságát.

„Louis Farrakhantól Mahmúd Ahmedinezsádig, Jasszer Arafattól a Hezbollah vezérekig, ha bárki zsidó utálat fazekát kavarja, a Neturei Karta öngyűlölő zsidói sietve hozzátesznek egy kis „zsidó” aromát az undok kotyvalékhoz. Omar elég okos volt, hogy ne fogadja őket, míg Tlaib bizonytalanul állította, stábja tiltakozott irodájában készített csoportképük ellen. Csak Ocasio-Cortez volt olyan ostoba, hogy nyíltan találkozzon velük.”

A Neturei Karta szélsőséges ultraortodox zsidó anticionista szervezet az 1930-as években alakult meg az akkori Palesztin mandátum területén. Tagjai szentül hisznek abban, hogy Izrael Állam (Medinat Israel) létezése bűn, hiszen a zsidó államot majd csak az eljövendő Messiás alapíthatja meg. Ebből kifolyólag hamar megtalálják a közös hangot akár a radikálisan Izrael-gyűlölő személyiségekkel és csoportokkal is, akiket teljes mellszélességgel támogatnak.

Tevékenységük szalonképtelensége miatt elég hamar marginális csoporttá zsugorodtak.

„Sajnálatos módon a felgyógyulás még nem történt meg, de eközben a Neturei Karta újra azzal vonja magára a figyelmet, hogy gyűlölet-szítókkal ül egy asztalhoz. Mindez megcáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy Ocasio-Cortez, Omar és Tlaib képviselőnők „puszta izraeli kormány politikát érő kritikának” álcázott antiszemitizmust csempésztek a kongresszusi falak közé. „

— tette hozzá Pruzansky rabbi.

A Coalition for Jewish Values a legnagyobb rabbinikus politikai szervezet az Egyesült Államokban, amely a tradicionális zsidó gondolkodásmód alapján alakítja ki közpolitikai álláspontját.