Izrael is földre kényszeríti a problémás Boeingeket

Átmeneti időre kivonják a forgalomból a Boeing repülőgépek vitatott 737 MAX 8 és MAX 9-es típusait.

Ezt Donald Trump amerikai elnök szerdán a Fehér Házban jelentette be, aki szerint  amíg nem születik megoldás, addig ez a két típus nem közlekedhet. Az elnöki utasításról szóló döntést a gépek átmeneti felfüggesztéséről közösen hozták meg a Boeing vezetőjével – közölte az MTI.

Donald Trump közölte: valamennyi amerikai légitársaságot értesítették a döntésről. Elmondta azt is, hogy az Etiópiában vasárnap lezuhant Boing-gép – amelynek tragikus sorsáról mi is beszámoltunk – katasztrófája után konzultált Kanadával és más országokkal is, amelyek már korábban betiltották a vitatott géptípusok repülését. Szerdán egyébként Hongkong, Vietnam, Thaiföld, Új-Zéland és Libanon is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek átmeneti időre megtiltották a Boeing MAX-gépek repülését.

Két izraeli is meghalt az etióp légiszerencsétlenségben

Az Ethiopian Airlines Boeing-737-es típusú gépe felszállás után hat perccel csapódott földnek.

Trump bejelentése után nem sokkal Israel Katz izraeli szállításügyi miniszter is közölte, hogy utasította a polgári repülési hatóságot az ilyen a Boeingek repülési tilalmára.

Dennis Muilenberg, a Boeing elnök-vezérigazgatója szerdán délután nyilvánossága hozott írásos közleményében leszögezte: „az elővigyázatosság okán támogatjuk a (gépek átmeneti felfüggesztéséről szóló) lépést, és a vizsgálatokban résztvevő partnereinkkel együtt mindent megteszünk annak érdekében, hogy megértsük a balesetek okait, erősítsük a repülésbiztonságot, és biztosítsuk, hogy ilyen balesetek a jövőben ne történhessenek meg”.

Fotó: BBC

A The Wall Street Journal című lap interjút készített Tewolde Gebremariammal, az etióp légitársaság elnök-vezérigazgatójával, aki ugyan nem kívánt a folyamatban lévő nyomozás részleteiről nyilatkozni, de azt elmondta: a vasárnap lezuhant gép pilótája jelezte, hogy repülésirányítási problémái vannak és vissza akar térni a repülőtérre, de arról nem szólt, hogy a gépnek a felszállás idején különleges technikai problémái vagy meghibásodásai lettek volna.

A CNN hírtelevízió információi szerint a Boeing 737 MAX típusú géppel repülő néhány amerikai pilóta már korábban jelezte, hogy bajok vannak a géppel. A televízió idézte a szövetségi adatbázist, amelyben felellhető, hogy az egyik pilóta „lelkiismeretlenségnek” nevezte, hogy a Boeing, és egy meg nem nevezett légitársaság megfelelő kiképzés és dokumentáció nélkül engedi felszállni a pilótákat. Egy másik szakértő szerint valószínűsíthetően a gép emelkedését szabályozó automatika lépett működésbe akkor, amikor nem kellett volna és a felszálláskor „lenyomta” a gépet.