Brit zsidók idegeskednek az izraeli választások miatt

Netanjahu szélsőséges szövetségesei miatt aggodalmaskodnak a zsidók Nagy Britanniában, hogyan türtőztessék magukat izraeli belpolitikai kérdésekben.

A Brit Zsidók Képviselőtestületének (Board of Deputies of British Jews) több tucat tagja levelekkel próbálja jobb belátásra bírni a testület mintegy 300 tagját annak érdekében, hogy bármennyire is vannak ellenérzéseik, próbálják magukban tartani, és ragaszkodjanak ahhoz, amit a szervezet képvisel: távoltartást az izraeli választási kampánytól – erről adott jelentést a The Jewish Chronicle.

A napokban 32 tag szólította fel a vezetést arra, hogy ne engedjék azt, ami egy nappal korábban történt, amikor 50 képviselő tett kísérletet arra, hogy felszólítsa a szervezetet, szakítva az elveikkel, véleményezzék az izraeli miniszterelnök kampánnyal kapcsolatos döntését.

Marie van der Zyl, a BOD elnöke / Fotó: Board of Deputies of British Jews

Az 50 delegált elsősorban a szélsőséges, ultranacionalista Otzma Jehudit miatt szerette volna, ha a Brit Zsidók Képviselőtestülete egységesen ítéli el Netanjahut, akinek sokan a napokban a közösségi hálókon megfogalmazott gondolataival sem értettek egyet. Mi is beszámoltunk róla, a zsidó állam kormányfője világhírű celebekkel is szópárbajba keveredett az arab és zsidó állampolgárok közötti különbségtétellel kapcsolatban.

Wonder Woman is szembeszállt Netanjahuval

Izrael új nemzetállami törvényéről, valójában a zsidó állam identitásáról vitatkozott össze a szupermodell, a világhírű színésznő és a miniszterelnök.

A brit zsidóságot legfőképpen az a tény befolyásolta ellenszenvének megfogalmazásakor, hogy a hatalom megtartása érdekében a Likud vezetője politikai szövetségesének tartja a megosztó, kahanista vonalakig elmenő, szélsőjobboldali Otzma Jehudit pártot. Ennek kifejezését azonban a szervezet nem tartja szerencsésnek.

Testületünk elkötelezett a minden izraeli állampolgárt megillető politikai és társadalmi egyenlőség mellett, függetlenül a vallási, faji vagy nemi különbségektől

-közölte hétfőn Sheila Gewolb, a szervezet alelnöke, aki nevek és pártok említése nélküli közleményben fejtette ki álláspontjukat.

Ugyancsak az elvek menti, hagyományos brit távolságtartásra szólított fel a Zsidó Nemzeti Alap ügyvivője is, aki a The Jewish Chronicle megkeresésére emlékeztetett:

A képviselőtestületnek semmiképpen nem szabad beleavatkoznia az izraeli választásokba semmilyen megjegyzéssel(…), így az Otzma Jehudit pártot sem illik véleményezni, egyszerűen az elveink miatt

-mondta Gary Mond.