Az amerikai szenátus leállítaná Szaúd-Arábia háborújának támogatását

Az amerikai szenátus határozatot szavazott meg a Szaúd-Arábiának a jemeni háborúhoz nyújtott segítség leállításáról.

Az 54:46 arányban hozott határozat, amelyről ezt követően a képviselőházban is voksolnak, 30 napot adna Donald Trump elnöknek a Rijádnak nyújtott mindennemű támogatás lezárására. Szaúd-Arábia Jemenben az Iránnal szövetséges húszik ellen folytat háborút.

A 47 demokrata párti szenátorhoz a voksoláskor csatlakozott 7 republikánus törvényhozó is, ami elemzők szerint jelzi, hogy a kongresszusban erősödik a republikánus politikusok elégedetlensége Rijád támogatása miatt.

„Ez közvetlen válasz volt a Hasogdzsi-gyilkosságra”

— fogalmazott a voksolás után a szaúdi újságíró meggyilkolására utalva újságíróknak Chris Murphy connecticuti demokrata párti szenátor, aki a javaslat egyik előterjesztője volt. Murphy hangsúlyozta, hogy a jemeni háborúban történő amerikai részvétel beszüntetése

„egyértelmű nyilatkozat” arról, hogy Washington nem bízik többé Szaúd-Arábiában.

A demokrata többségű képviselőház a múlt hónapban már megszavazott egy határozatot a szaúdiaknak Jemenben nyújtott amerikai támogatás megvonásáról, de a republikánusok módosítást nyújtottak be, és a voksolási procedúra újrakezdődött. Ez ért véget a szerda esti szavazással.

A Fehér Ház szerdán este jelezte, hogy

Donald Trump elnök vétót emel minden törvény ellen, amely korlátozná az Egyesült Államok jemeni szerepvállalását.

A javaslat ellenzői azt hangoztatták, hogy tisztában vannak ugyan Rijád jemeni háborújának buktatóival, de az emiatti elégedetlenséget nem a törvényhozásban kell levezetni.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője a voksolás után azt nyilatkozta: a határozat akadályozhatja a háború diplomáciai eszközökkel történő lezárására irányuló erőfeszítéseket.

„Igazuk van a szenátoroknak, amikor komoly aggodalmakat fogalmaznak meg Szaúd-Arábia magatartásának néhány vonása miatt, különösen ami Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását illeti. Csakhogy ez a határozat nem erről szól. Nekünk a jemeni háború felelősségteljes lezárására kell összpontosítani erőfeszítéseinket”

— hangsúlyozta McConnell. Majd hozzátette, hogy az Egyesült Államok szövetségeseinek nyújtott támogatás megvonása szerinte csökkenti az Egyesült Államok azon eszközeit, amivel megkönnyítheti az ENSZ diplomáciai erőfeszítéseit.