A kóser konyhát is elérte a gasztroforradalom

A Fleishigs című új magazin sokszínű kóser tartalmat kínál a hagyományőrző zsidók számára.

A fényes papírra nyomott, profi fotókkal dolgozó Fleishigs a ma rendkívül népszerű, gasztronómiával foglalkozó lapok stílusát követi, és semmivel sem marad el azok kivitelétől.

“Az egyik dolog, amit az elmúlt években megtanultunk az, hogy pusztán attól, hogy kóser ételekkel foglalkozunk, még nem várhatunk népszerűséget.”

– mondta Shifra Klein, aki férjével, Shlomóval szerkeszti a húsételekkel foglalkozó magazint.

A Fleishigs jiddis kifejezés, és a húsételekre utal.

„Nem véletlen a témaválasztás. Kóser konyhát vezető zsidóként eddig sem volt problémám, ha vegetáriánus ételekről akartam olvasni, de húsfronton nem akadt semmi.”

– mondta Shlomo.

A lubavicsi haszid házaspár által szerkesztet lap alapvetően gendersemleges, ám olvasótábora túlnyomórészt férfiakból áll, talán húsközpontúsága miatt.

“Korábban nem volt efféle magazin a férfiak számára. Mióta elindult a lap, sokkal több férfi merészkedik a konyhába. Sok férfi főz, süt, grillezik, és korában nem volt olyan újság, ami nekik szólt volna.”

–  tette hozzá.

Kleinék főállásban készítik a lapot. Korábban volt már egy próbálkozásuk Bitayavon (Jó étvágyat) címmel, ám az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így eladták egy nagyobb cégnek. A különleges receptekkel akkor még jóval az ortodox háztartások ízlése előtt jártak.

“Először hobbinak indult a lapszerkesztés. A projekt nem hivatalos indoka az volt, hogy Crown Heightsban, ahol felnőttünk, minden családban van legalább hét gyerek, ami értelmet ad az emberek életének. Mi azonban másodlagos meddősséggel küzdünk. Egy idő után feladtuk a harcot, hogy újabb gyermekünk szülessen, így a magazin vált a második gyermekünkké”.

A Fleshigs ígéretesen indult, már több mint kétezer előfizetőnél tartanak. Egy lapszám ára hat dollár, az éves előfizetés pedig 55 dollár. A magazin jelen van a közösségi média fórumain is. Instagram oldalukat 11 000 ember követi, a feliratkozók több mint egy harmada férfi.

Mivel kóser magazinról van szó, a lap impresszumában a szerkesztők, újságírók és fotósok neve mellett ott szerepel az Ortodox Union (OU) rabbitanácsa is, mely az egyik legelismertebb kósersági felügyeletet biztosító intézmény az Egyesült Államokban.

A drága alapanyagokat és különleges eljárásokat igénylő receptek manapság elengedhetetlen részei egy eleganciát és stílust sugárzó gasztromagazinnak. Ezzel együtt a Fleishigs számára fontos, hogy az általuk bemutatott fogások túlnyomó többsége egyszerűen, otthon is elkészíthető legyen. Ennek érdekében minden receptet háromszor készíttetnek el átlagos konyhai tapasztalatokkal rendelkező alkalmazottaikkal, mielőtt publikálnák azokat.

A lapszerkesztés valóban kitölti a házaspár napjait.

“Tegnap hajnali háromkor értem haza egy sólet fotózásáról. Shifrával nem is találkoztam, mert ő reggel hatkor már úton volt, hogy nekiálljon egy süteményről szóló anyagnak. Az olvasók elvárják a változatosságot.”

– mondja Shlomo.

Forrás: zsido.com