Fontos szavazások előtt áll a brit parlament

Két fontos szavazás előtt áll a brit parlament, az első a megállapodás nélküli kilépésről, a második az EU-ból történő kilépés elhalasztásáról szól — mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A szerdai szavazáson eldől, hogy támogatja-e a londoni alsóház a megegyezés nélküli Brexitet, melynek elkerüléséhez viszont nem elegendő a parlamenti többség, szükség van egy angol törvény módosítására, illetve az EU egyetértése is — magyarázta a szakember.

A második fontos parlamenti szavazás csütörtökön lesz Londonban. Akkor arról dönthetnek a képviselők, hogy kérjék-e a kilépés március 29-ei időpontjának elhalasztását. De ha London nem akar megegyezés nélküli Brexitet, akkor gyorsan ki kellene találnia, hogy mit is akar, mi lesz a halasztás után, egyáltalán mire kér még időt.

— jegyezte meg Gálik Zoltán.

Jelenleg elképzelhetőnek látszik például az ellenzéki Munkáspárt által felvetett újabb népszavazás a Brexitről vagy a vámunió, vagy valami új javaslat kidolgozása az átmeneti időszakra, de ez utóbbinak még a körvonalai sem látszanak.

Az esetleges népszavazás is különös lenne, ugyanis egyes tervek szerint három opciót tartalmazna: a bennmaradás mellett a megállapodással történő, illetve megállapodás nélküli Brexitet — fejtegette a szakértő.

Mint azt lapunk is megírta, a brit alsóház kedden este nagy többséggel utasította el a Brexitről szóló megállapodást.

Az alsóház leszavazta a Brexit-megállapodást, akár el is halaszthatják a kilépést

Amennyiben a parlament holnap a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét is elveti, csütörtökön akár a Brexit halasztásáról szóló indítvány is napirendre kerülhet.