Az alsóház leszavazta a Brexit-megállapodást, akár el is halaszthatják a kilépést

A londoni alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból — jelentette be kedd este Theresa May brit miniszterelnök, miután a várakozásoknak megfelelően ma ugyanitt nagy többséggel elutasították a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást.

Az egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el ma a Brexit-megállapodást. A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti brit kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.

A szavazás utáni felszólalásában May bejelentette azt is, hogy ha a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét szerdán a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitanapot és szavazást, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását. Az alsóházban jelentős többségben vannak azok a képviselők, akik nem támogatják a megállapodás nélküli kilépést, így van esély arra, hogy ezt a ház szerdán leszavazza, vagyis nem kizárható, hogy csütörtökön valóban napirendre kerül a Brexit halasztásáról szóló indítvány.

Theresa May korábban a Downing Street 10. előtt Fotó: Wikimedia Commons/HM Government

Theresa May közölte: ha a ház a március 29-én esedékes Brexit elhalasztására szavaz, a kormány kérni fogja ehhez az EU hozzájárulását, és beterjeszti a halasztáshoz szükséges törvényjavaslatot.

Az alsóház először január 15-én voksolt a Brexit-csomagról, és akkor az újkori brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel vetette el a megállapodást. Az EU vezetői a mostani szavazás előtt egy nappal jogi biztosítékot adtak Theresa May miniszterelnöknek arra, hogy a legvitatottabb elem, az újbóli ír-északír határellenőrzés elkerülését célzó tartalékmegoldás csak átmenetileg léphet életbe, de az alsóházi képviselők EU-szkeptikus táborának többsége ezt sem találta elégséges garanciának.