Rács mögött a Mazsihiszt átverő szélhámosok?

A Neokohn úgy tudja, a rendőrség is vizsgálja, hogy lehet-e kapcsolat a Mazsihiszt 120 millióval átverő csalók, és a most elfogott négy férfi között, akik a gyanú szerint pontosan ugyanazzal a módszerrel vertek át egy céget, mint a Mazsihiszt pár héttel korábban. 

Válaszolt a BRFK a Neokhon kérdésére, hogy lehet-e kapcsolat a most elfogott csalók, és a Mazsihiszt átverő szélhámosok között.

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az Ön által hivatkozott ügyben a nyomozás folyamatban van, melynek feladata az esetleges összefüggések vizsgálata is.”

Ennél többet a Mazsihisz sem tudott mondani. Kőszegi Zoltán kommunikációs vezető a Neokohn megkeresésére így nyilatkozott a fejleményekről:

„Ismerjük az információt. Bízunk a rendőrségi nyomozás hatékonyságában. Készséggel nyilatkozunk az adott hírről később, amikor több, pontosabb információ áll a rendelkezésre.”

Az esetleges összefüggésre az adott gyanút, hogy a police.hu-n megjelent 116 milliós csalást egy az egyben úgy követték el, ahogyan a Mazsihiszt is átverték. Egy telefonáló egy alvállalkozónak adta ki magát, és a következő esedékes összeget egy új bankszámlára kérte, ezt később írásban, hamis pecsétekkel is alátámasztotta.

A Mazsihiszt 122 millióval átverő csalókról mi is beszámoltunk korábban. A hitközség erről február 4-én adott ki közleményt.

Kirúgások a Mazsihisznél a 120 milliós csalás miatt

Már a JTA zsidó hírügynökség is beszámolt a botrányról, úgy tudják, a két érintett munkatársnak felmondtak.

A trükkre, melynek a Mazsihisz munkatársai is bedőltek, a sajtóban évek óta figyelmeztetnek a szakemberek, a Magyar Bankszövetség például szinte receptnek beillő részletességgel taglalta egy 2014-ben kiadott közleményében.

A botrány a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette, a Jewish Telegraphic Agency riportját számos angol nyelvű lap átvette. Heisler András Mazsihisz elnök a Heti TV-ben úgy nyilatkozott, hogy

„Néhány ellenőrzési pont itt kimaradt”

A rendőrségi közleményben megadott elkövetés dátuma hetekkel későbbi a Mazsihisz feljelentésénél, ezért elképzelhető, hogy nem ugyanarról az esetről van szó. A módszer és a körülmények kísérteties hasonlósága miatt azonban nem zárható ki, hogy esetleg ugyanazok lehettek az elkövetők mindkét esetben.

A rendőrség beszámolója szerint budapesti nyomozók még azelőtt elfogtak egy hajdúsámsoni férfit, hogy a bankban felvette volna azt a több mint 116 millió forintot, amit csalással szerzett meg egy cégtől. A rendőrök a férfi három társát is elfogták.

A nyomozás adatai szerint négy férfi tévedésbe ejtett egy céget, úgy hogy 2019. február 21-én egy ismeretlen nő telefonon felhívta a cég pénzügyekkel foglalkozó munkatársát, és magát egy partnercégnek kiadva közölte, hogy megváltozott a bankszámlaszámuk, ezért a következő esedékes kifizetést már a társaság új bankszámlaszámára utalja. A cég munkatársa megkérte a telefonálót, hogy ezt hivatalos úton, írásban is küldje el részükre, ezért az elkövetők készítettek egy hamis aláírással és cégbélyegzővel ellátott dokumentumot, amit másnap elküldtek a cégnek.

Miután a társaság átutalt több mint 116 millió forintot az e-mailben szereplő számlaszámra, a 28 éves hajdúsámsoni K. András – akihez a bankszámla tartozott – elment egy zuglói bankba, hogy felvegye a pénzt.

Új bankszámlaszámra kérték az átutalást

A budapesti nyomozók még azelőtt elfogtak egy hajdúsámsoni férfit, hogy a bankban felvette volna azt a több mint 116 millió forintot, amit csalással szerzett…

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói a férfit 2019. március 5-én még a pénzfelvétel előtt elfogták, és a bankszámlára befolyt teljes összeget lefoglalták. A rendőrök ezután azonosították K. András társait is, akiket másnap, 2019. március 6-án Csepelen fogtak el.

A nyomozók a négy férfit csalás bűntett és más bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd a 31 éves fóti B. Árpádot, valamint a 48 éves tatabányai T. Zsoltot őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A másik két elkövető, K. András és a 38 éves budapesti F. Zsolt szabadlábon védekezik.