Elfordulhatnak a fiatal zsidók az amerikai baloldaltól?

Blexit után Jexodus: fiatal zsidók is elhagynák a Demokrata Pártot.

Lapunk is beszámolt a Blexit amerikai mozgalomról, mely arra ösztönzi az Egyesült Államok hagyományosan progresszív ügyeket támogató fekete lakosságát, hogy távolodjanak el a Demokrata Párttól.

A Blexit kétségkívül nem ellentmondás-mentes mozgalom — hiszen keresztény-cionista vezetője, Candace Owens maga is botrányba keveredett a második világháborúval kapcsolatos megjegyzései miatt –, ez azonban nem vette el a Jexodus szervezőinek lelkesedését, akik most a zsidó fiatalságot szólítanák meg az Egyesült Államokban.

Candace Owens tisztázta vitatott kijelentéseit

A népszerű konzervatív politikai aktivista a Fox News adásában magyarázta meg sorait.

A mozgalomról a Daily Wire számolt be, mely megemlítette, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztáson a demokrata Hillary Clinton a zsidó szavazatok 71%-át nyerte el. Még a lap szerint „hírhedten Izrael-ellenes” Jimmy Carter is a zsidó szavazók 45%-át nyerte meg 1980-ban, szemben Ronald Reagannel, aki csupán a zsidó szavazók 39%-ának tudta elnyerni bizalmát.

A Jexodus-mozgalom Washington D. C.-ben tartotta induló rendezvényét a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) keretein belül.

Kiáltványuk szerint

„büszke amerikai-zsidó fiatalok vagyunk, akiknek elege lett abból, hogy megköt minket az amerikai baloldali politika. Elutasítjuk a felemelkedő szélsőbaloldal kétszínűségét, Amerika-ellenességét és antiszemitizmusát. A progresszívek, a demokraták és túl sok régivágású zsidó szervezet azt hiszi, hogy magától értetődően megkapják a támogatásunkat. Hiszen zsidók vagyunk, és a zsidók balra szavaznak.”

Mint a kiáltvány fogalmaz,

„ez azonban ma megváltozik”.

A mozgalom logója. Forrás: Facebook.

A szöveg úgy folytatódik, hogy

„nem félünk felszólalni a saját érdekünkben. Az egyetemi kampuszokon dúló [világnézeti] harc veteránjai vagyunk. Ismerjük a veszélyt, amelyet a progresszív gondolkodás jelent a zsidók számára. Első sorból láthattuk, hogyan bújnak el az antiszemiták az anticionizmus vékony álcája mögött. Tudjuk, hogy az [Izrael állam bojkottálására szólító] BDS-mozgalom nem csak Izraelt, de a zsidókat is gyűlöli. Elegünk van abból, hogy olyan zsidó vezetők és állítólagosan baráti demokraták oldalán kell álljunk, akik igazolják, a fősodratba segítik és támogatják ellenségeinket. Inkább vándorolnánk negyven évet a sivatagban, mint hogy ahhoz a párthoz tartozzunk, amelyben helyet kapnak olyan zsidógyűlölők, mint Ilhan Omar, Rashida Tlaib vagy Alexandira-Ocasio Cortez.”

A Daily Wire szerint a Jexodus szellemi atyja Jeff Ballabon, aki régóta mozog republikánus zsidó körökben, illetve Ballabon gyakori szerzőtársa, Bruce Abramson.

A szervezet szóvivője Elizabeth Pipko, aki magát „vallásos zsidóként” definiálja, és korábban modellként dolgozott.

Pipko a lap számára elmondta, hogy a mozgalom először New Yorkban és Floridában fog terjeszkedni, melyet az ország olyan területei követnek, ahol hasonlóan sok zsidó él.

Elizabeth Pipko. Forrás: Instagram.

Pipkóval a Breitbart készített interjút, ahol a szóvivő hölgy elmondta, hogy „a demokraták a félelmeinket használják, hogy elhitessék velünk: ebbe az irányba kell szavazni. Már az is túl sok számukra, ha magad kutatást végzel, és rádöbbensz arra, mit is képvisel valójában Donald Trump”.

A hölgy szerint

„az a legfontosabb, hogy mindenki nézzen utána, mit is tett Trump elnök, nem csak a zsidókért, hanem Izraelért és az Izrael mellett való kiállásért. Ha rájössz arra, mit tettek, szemben azzal, amit neked elmondtak, akkor meg fogod gondolni magadat”.

Pipkó azt is kiemelte interjújában, hogy az egyetemi kampuszokat az Egyesült Államokban

szélsőbaloldali csoportok tartják nyomás alatt, akik azt akarják, hogy a judaizmusnak és a cionizmusnak ne legyen helye a baloldalon.