Candace Owens tisztázta vitatott kijelentéseit

Amint korábban megírtuk, Candace Owens népszerű konzervatív politikai aktivista az Egyesült Államokban sajtókritikák kereszttüzébe került egy korábbi előadásán elhangzott, Hitlerrel kapcsolatos kijelentései miatt.

Egy decemberi, Egyesült Királyságban tartott előadásán arról beszélt, hogy Adolf Hitler német diktátor voltaképpen progresszív célokat kívánt megvalósítani.

Hitler nemzeti szocialista volt” — fejtegette Owens. „A nacionalizmus definíciója az elitisták által fertőződik meg, akik valójában globalizmust akarnak”.

Owens előadásában úgy fogalmazott, hogy Hitler igazából globalista volt. „Ha Hitler csak Németországot akarta volna naggyá tenni, és ott akarta volna, hogy jól menjenek a dolgok – az rendben lett volna. A probléma ott kezdődött, amikor Németországon túlmenő álmokat dédelgetett”. „Nincs problémám a nacionalizmussal” — tette mindehhez hozzá.

Most a Fox News Business-nek adott interjúban tisztázta kijelentéseit. Lou Dobbs műsorvezető kérdésében már utalt rá, hogy Owenst elsősorban balos médiaorgánumok támadják, de leszögezte, hogy a nacionalista jelzőt valóban nem helyénvaló Hitlerre alkalmazni (az Enciklopédia Britannica a fasizmust „extrém nacionalizmus”-nak nevezi).

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Owens válaszában azt fejtegette, hogy az eredeti kijelentései Hitlernek a zsidók ellen elkövetett népirtó bűneire vonatkoztak. „[Hitler] nem foglalkozott azzal, hogy a németeknek jobb életkörülményeket teremtsen, mert aktívan gyilkolta a német zsidókat” – mondta az interjúban. „Ezenkívül terjeszkedni próbált, és egy imperialista volt.”

Erre a riporter Hitlert és Sztálint a történelem leggonoszabb figuráinak nevezte, és adott Owens-nek egy Hitlerrel kapcsolatos retorikai tanácsot.

„Az újságíró szakmában ez egy nagyon egyszerű dolog: aki szóbahozza Hitlert, az veszít. Kivétel nélkül, mindig, úgyhogy ha metaforát keresel, az ne ettől az öregfiútól legyen. Keress más metaforát.”

Owens megköszönte, és fogadkozott, hogy megfogadja a tanácsot. „Megtanultam a leckét” – tette hozzá.