Trump: nem játszottam össze Oroszországgal

epa07422487 US President Donald J. Trump delivers remarks to members of the news media outside the South Portico before departing the South Lawn of the White House by Marine One, in Washington, DC, USA, 08 March 2019. Trump called the anti-hate resolution passed in US House of Representatives 'a disgrace', and said he felt 'very badly' for his former campaign chair Paul Manafort. Trump travels to Alabama to view damage from numerous tornadoes that devastated some areas of the state, killing twenty-three people.

„Rosszul érzem magam Paul Manafort miatt, nagyon nehéz időket él át” – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a csaknem 4 éves börtönbüntetésre ítélt volt kampánymenedzsere ügyében. Trump ismét hangsúlyozta, hogy nem játszott össze Oroszországgal. Paul Manfortot 47 hónap börtönre ítélték banki- és adócsalásért.

Donald Trump Twitter-üzenetben is reagált  Paul Manaford ügyében hozott ítéletre.

„Mind a bíró, mint az ügyvéd hangosan megállapította, hogy hallja meg a világ, nem volt kapcsolat Oroszországgal”

– fogalmazott Trump.

„Nem játszottam össze Oroszországgal”- hangoztatta ismét az elnök.

fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

A bíró egyébként csak erre a konkrét ügyre vonatkozóan jelentette ki, hogy nem volt kapcsolat Oroszországgal. A Paul Manafort elleni pernek nincs köze a Trump-kampánycsapat munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról folyó vizsgálathoz, legfeljebb annyi, hogy Robert Mueller, a vizsgálóbizottság vezetője e nyomozás közben tárta fel a banki- és adócsalásokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ügyész 19-től 25 évig terjedő börtönbüntetést kért a 69 éves Paul Manafortra, de a szövetségi bíró az ítélethirdetéskor hangsúlyozta: ez aránytalanul túlzó büntetés lenne. Hozzáfűzte, hogy Manafort korábban kifogástalan életet élt, és adakozó volt másokkal.

A börtönbüntetés mellett 25 millió dollár megtérítésére és további 50 ezer dollár büntetés megfizetésére kötelezte a bíróság a volt kampánymenedzsert.

A már kilenc hónapja börtönben lévő Manafort zöld rabruhában és – súlyos ízületi gyulladása miatt – tolószékben jelent meg a virginiai Alexandria bíróságán. „Az elmúlt két év volt életemben a legnehezebb” – mondta rövid, alig négyperces beszédében az ítélethirdetés előtt, majd röviden arról beszélt, hogy az élete mind szakmailag, mind pénzügyileg romokban hever. „Legyen velem együttérző” – fordult a bíróhoz, és köszönetet mondott a „tisztességes eljárásért”.

Tavaly augusztusban egy alexandriai esküdtszék ötrendbeli adócsalásban, kétrendbeli banki csalásban, valamint külföldi bankszámla egyrendbeli eltitkolásában mondta ki őt bűnösnek. Valamennyi bűncselekményt még azelőtt követte el, hogy Donald Trump kampánymenedzserévé szegődött volna a 2016-os elnökválasztási kampányban. Trump három hónap múltán megvált tőle, amikor megtudta, hogy korábban oroszbarát ukrán politikusoknak dolgozott.

Paul Manafort hosszú éveken keresztül volt tanácsadó ukrán és orosz politikusok mellett. Az ebből származó jövedelmet nem vallotta be, következésképpen adót sem fizetett. Vagyona egy részét offshore cégekben rejtette el. Amerikai sajtójelentések szerint változatlanul roppant vagyonos ember: villák, ingatlanok, kötvények állnak a rendelkezésére.

A volt kampánymenedzsernek jövő szerdán ismét bíróság elé kell állnia, ezúttal az amerikai fővárosban, ahol a hatóságok félrevezetése és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményében mondják ki az ítéletet.