Csehország Trumpot követve válna ismét naggyá

A cseh kormányfő Washingtonban tárgyalt Donald Trumppal energetikáról, kereskedelemről és biztonságpolitikáról.

„Elnök úr, én figyeltem a 2019-es évértékelő beszédét az unió helyzetéről, és mondhatom, tökéletesen értem a tervét, hogyan akarja ismét naggyá tenni Amerikát. Nekem hasonló tervem van, hogy a Cseh Köztársaságot tegyem ismét naggyá.” 

— fogalmazott Andrej Babis cseh kormányfő, miután tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel.

MTI/AP/Evan Vucci

A cseh miniszterelnök, akit hazájában gazdasági vállalkozásai és stílusa miatt is sokan csak a „cseh Trumpnak” -tartanak, feleségével együtt szerdán érkezett kétnapos látogatásra az amerikai fővárosba. Főként gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalt az amerikai elnökkel.

„A Cseh Köztársaság nagyon, nagyon jól áll gazdaságilag és minden más tekintetben is″

— dicsérte Csehországot a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva Donald Trump, aki hangsúlyozta: Csehország biztonságos és gazdaságilag, katonailag erős ország.

Trump és Babis megvitatott biztonságpolitikával és kiberbiztonsággal összefüggő kérdéseket is. Az amerikaiak szóba hozták a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég iránti bizalmatlanságukat, és ismételten kétségeket, aggodalmakat fogalmaztak meg. Közös közleményében a két politikus ki is tért e kérdésre.

A két vezető síkra szállt az energiaforrások körének szélesítéséért Európában.

„Tovább vizsgáljuk a Közép-Európában kifejlesztendő regionális energetikai struktúra lehetséges előnyeit”

— szögezték le a közleményükben.

Elemzők szerint az amerikai elnök és a cseh kormányfő sok kérdésben hasonlóan gondolkodik. Így például azonosan ítélik meg a migránsproblémát. Donald Trump az amerikai-mexikói határ erősítésével akar gátat vetni az illegális migrációnak, Andrej Babis pedig nyíltan ellenzi, hogy Csehország migránsokat fogadjon be.