Uziel Gál, a legendás izraeli géppisztoly atyja

Uziel Gál egy nap úgy határozott, hogy lefűrészel egy darabot hosszúcsövű puskájából, újításából rövid időn belül világsiker lett.

Gotthard Glassnak (1923-2002) már gyerekkorában veszélyes hobbija volt: a fegyverek.  A család müncheni otthona tele volt különböző kardokkal, pisztolyokkal és puskákkal. Egy nap úgy határozott, hogy lefűrészel egy darabot egy hosszúcsövű puskából, hogy egy könnyebben használható fegyvere legyen. Ekkor még nem gondolta, hogy az ötlet egyszer az egész világon elterjed majd.

Fotó: Israel National Library

A náci hatalomátvétel után a család Nagy-Britanniába költözött, majd onnan a Szentföldre emigráltak és a Haifa közelében fekvő Jágur kibucban telepedtek le. Gotthard, ekkor vette fel az Uziel Gál nevet.

A fegyverek iránti rajongása ezután sem csökkent. Eladta bélyegalbumait, titokban vásárolt egy puskát, és elkezdte a saját tervei alapján modernizálni. A gimnáziumi tanára azonban lefülelte és elkobozta a fegyvert. De Uzi nem adta fel, és 15 évesen egy ötlövetű, sorozatlövő számszeríjat alkotott.

Néhány évvel később csatlakozott a szentföldi zsidó közösség védelmét ellátó Hágáná szervezet egyik elitalakulatához, a Pálmách-hoz, ahol szintén fegyverfejlesztéssel foglalkozott. A területet uraló brit hatóságok azonban letartóztatták illegális fegyverviselésért, és hét év börtönre ítélték. Szerencséjére egy amnesztia keretében két év után kiszabadult.

Fotó: Uzitalk

A börtönévek alatt már egy géppisztoly tervét kezdte el csiszolni, majd 1949-ben, nem sokkal Izrael Állam kikiáltása után, tisztiiskolásként benyújtotta az általa tervezett sorozatlövő fegyver tervét a hadsereg vezetésének.

A tervet elfogadták és az 1955-ös, függetlenség-napi katonai parádén a nagyközönség is megcsodálhatta az alkotójáról – bár akarata ellenére – Uzinak elnevezett géppisztolyt.

A fegyver 9 mm-es parabellum lőszert használt, és percenként 600 lövés leadására volt képes. Tárkapacitása elérhette az 50 lövedéket és mindössze 3.5 kg-ot nyomott.

Az izraeli hadsereg csak 2003-ban döntött a fegyver folyamatos kivonásáról, ez a folyamat néhány év alatt lezajlott. Helyét a szintén izraeli fejlesztésű Mikro-Távor géppisztoly vette át. Az Uzi néhány éven belül világsiker lett, és a kisméretű, rendkívüli tűzerejű fegyverek mintapéldájává vált. Több mint 90 országba exportálták, a hatvanas és nyolcvanas évek között a legnagyobb számban eladott géppisztolynak számított.

Uzi Gál magas kitüntetésben részesült a vezérkari főnöktől és Dávid Ben-Gurion miniszterelnöktől is.

Uzi szerényen fogadta az elismerést, és csak annyit mondott: „Mindössze a kötelességemet teljesítettem a hadseregben. Mint a szakács, vagy bárki más.”