Több ezren rekedhettek az Iszlám Állam utolsó szíriai zárványában

Csütörtökön is folytatódott a civilek kimenekítése a kelet-szíriai Baghúzból, az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseinek utolsó szíriai zárványából. Ezen az apró területen még mindig több ezer ember tartózkodhat – közölte a nemzetközi koalíció által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet.

Az SDF szóvivője, Musztafa Bali elmondta, biztosítani akarják, hogy a polgári lakosságot ki lehessen menekíteni, mielőtt megkezdődik a végső támadás Baghúz ellen. Ez az utolsó lakott terület, amely az Iszlám Állam ellenőrzése alá tartozik.

Musztafa Bali arról beszélt, hogy tudomásuk szerint még mindig több ezer ember tartózkodik Baghúzban. A polgári lakosság kimenekítése után heves harcokra számítanak, mivel úgy gondolják, akik Baghúzban maradnak, azok a szalafista dzsihadizmus ideológiájának támogatói, illetve olyanok, akik nem akarják megadni magukat.

Az elmúlt hetek során több ezer ember – köztük a dzsihadisták családjai is – hagyta el Baghúzt, valamint az Iszlám Állam több száz harcosa adta meg magát.

Németország: állampolgárságát veszítheti, aki a terror útjára lép

Megállapodott a német kormánykoalíció a terrorista harcosok állampolgárságának megvonása ügyében.

Az Iszlám Állam ellen ádáz harcot vívó kurd-arab szövetség februárban jelentette be, hogy végső támadást indítanak az Iszlám Állam utolsó szíriai zárványa ellen, de a hadműveletek lelassultak a polgári lakosság kimenekítése miatt. Adnán Afrín, az SDF másik szóvivője a nap folyamán azt mondta, bízik abban, hogy csütörtökön befejeződik a civilek evakuálása.

Az AP amerikai hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy a menekülők között az Iszlám Állam feltételezett tagjai – köztük külföldi harcosai – is elhagyták a terrorszervezet utolsó szíriai zárványát. Az APA osztrák hírügynökség csütörtökön jelentette, hogy a helyi hatóságok szerdán őrizetbe vettek egy ismert, bosznia-hercegovinai származású harcost. Boszniai sajtójelentések szerint Amir Selimovic egy csoport harcossal együtt próbálta meg elhagyni Baghúzt.

Baghúz elestével az Iszlám Állam elveszítené az ellenőrzése alatt álló terület egészét. Ezzel azonban korántsem szűnne meg az Iszlám Állam jelentette biztonsági fenyegetés, ugyanis a csoport megvetette a lábát távoli területeken, valamint gerillatámadások elkövetésére is képes.

Olcsón megússzák a hazatérő dzsihadisták

Európa nem kapkod a veszélyes terroristák és családtagjaik után. Ráadásul azt sem tudják, mit kezdjenek velük.