Németország: állampolgárságát veszítheti, aki a terror útjára lép

Megállapodott a német kormánykoalíció a terrorista harcosok állampolgárságának megvonása ügyében — jelentették Berlinből.

A kormány megelőző hatást vár az új szabálytól, amelyet olyan emberek esetében lehet majd alkalmazni, akikről bebizonyítják, hogy részt vesznek terrorszervezet kötelékében külföldön végrehajtott harci cselekményekben — közölte az MTI.

A szövetségi bűnügyi hivatal szerint Németországból az utóbbi években hozzávetőleg ezren távoztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz vagy más dzsihadista terrorszervezethez. Nagyjából egyharmaduk tartózkodik ismét Németországban, nagyobb szabású visszatérési hullám egyelőre nem mutatkozik. Ezeket az embereket a kormánypártok kompromisszuma alapján még nem fenyegeti német állampolgárságuk elvesztése.

Elfogott ISIS-harcos Fotó: WIkipedia/Tasnim News Agency

A belügyminiszter és az igazságügyi miniszter – Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa és a szociáldemokrata (SPD) Katharina Barley – vezetésével folytatott koalíciós egyeztetés eredménye szerint mostantól három feltétel teljesülése esetén vonhatják meg a terroristáktól a német állampolgárságot. Az első számú feltétel az, hogy az illető a német mellett más állampolgársággal is rendelkezzék, a második, hogy felnőttkorú legyen. A megállapodás harmadik pontja értelmében a szabályozás alkotmányossági okok miatt nem lehet visszamenőleges, vagyis csak az új törvény hatályba lépése után elkövetett terrorista bűncselekményekre hivatkozva lehet megvonni a német állampolgárságot valakitől.

A berlini kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozták: egyértelmű jelzés, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás mellett az állampolgárság elveszítése is fenyegeti mindazokat, akik mostantól a terrorszervezethez csatlakoznak.