Netanjahu oldalán marad a két fő ortodox zsidó párt

A Sasz és az Egyesült Tóra Judaizmus pártok csak az április 9-ei választások után lépnének koalícióra a jelenlegi jobboldali kormánypárttal, a Likuddal. 

Arie Deri a Sasz pát vezetője csütörtökön találkozott az ETJ elnökével, Jákov Licmannal, akivel együtt világossá tették, hogy továbbra is a kormánypárt és a miniszterelnök oldalát támogatják majd, nem a Beni Ganc féle centrita Kék-Fehér összefogást.

„Egységes blokként szorosan összetartva lépünk a Knesszetbe. Csak olyan koalícióhoz fogunk csatlakozni, melyet Netanjahu alakít … nem tárgyalunk semmilyen olyan összefogásról, aminek Jair Lapid is tagja lenne. Semmi esetre sem.”

Ahogy már arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, rendkívül szorosnak ígérkezik az izraeli előrehozott választások mezőnye, amelyben a két legesélyesebb a jobboldali, jelenleg is kormánykoalíciót vezető Netanjahu-féle Likud párt és az újonnan alakult centrista Beni Ganc és Jair Lapid vezette Kék-Fehér összefogás a legesélyesebb a győzelemre.

Izraeli választás: már az esetleges patthelyzet utáni opciókat latolgatják

A szakértők már egy következő választás esélyein töprengenek.

A pártok az összefogással azt szeretnék elérni, hogy a kampányban segítsék egymást, és végül a parlamentbe jutva növeljék az erősen vallásos haredi befolyást a döntéshozásban.