Izraeli választás: már az esetleges patthelyzet utáni opciókat latolgatják

A szakértők már egy következő választás esélyein töprengenek.

Alig egy hónappal a választások előtt szakértők szerint komoly esély mutatkozik arra, hogy ritkán tapasztalható belpolitikai helyzet alakuljon ki Izraelben. A The Jerusalem Post a televíziós csatornák vasárnapi, elemző műsorainak vendégeit idézve emlékeztet: a hatmillió szavazásra jogosult állampolgár 46 párt közül választhat. Meglehet, nem utoljára ebben az évben.

Azon pártok, akik megszerzik a szavazatok 3,25%-át és ezzel átlépik a parlamenti küszöböt, a hatályos törvények szerint javaslatot tehetnek a kormányfő személyére a köztársasági elnöknek. A helyzet a legfrissebb felmérések szerint a jobboldalon úgy néz ki, hogy a Likud melletti szövetségnek nincs meg a szükséges 61 mandátuma a kormányalakításhoz. A patthelyzet abból is adódik, hogy bár a Ganc-féle baloldali tömörülés eléri ezt a becsült számot, nekik az arab pártok támogatása hiányzik a teljes sikerhez.

Foto: Jerusalem Post

Szakértők arra mutatnak rá, hogy két dolog lehetséges ilyenkor: az egyik szerint az államelnök arra kérheti a pártvezetőket, hogy ne olyasvalakit javasoljanak, akit kormányfőnek akarnak, hanem olyanokat, akiket egyáltalán hajlandóak lennének felruházni a kormányzás felelősségével — szemben azokkal, akiktől a vezetés lehetőségét mindenáron megvonnák. Ez esetben az döntene, hogy melyik jelölt kapta a legtöbb javaslatot. A másik klasszikus — és a szakértők szerint problematikus — megoldás egy új, november környékére kiírandó következő általános választás lehet.

Amennyiben a pártok vezetőinek javaslatát veszi figyelembe a köztársasági elnök, akkor valószínűsíthető, hogy olyan nagykoalíció állna fel, amelyben Ganc és Netanjahu egymást váltó kormányzással vezetné Izraelt. Amennyiben erre nem lesznek képesek, alighanem a nyár közepén új választásokat írnának ki, és november elején ismét szavazhatnak az állampolgárok.