EU migrációs biztos: vége a válságnak

Az a tény, hogy a március végén tervezett uniós csúcstalálkozó napirendjén hosszú évek óta először nem szerepel a migráció kérdése, azt igazolja, hogy a migrációs válságnak vége.

Dimitrisz Avramopulosz az európai migrációs stratégia elmúlt négy évben elért eredményeit bemutató sajtótájékoztatóján elmondta: az, hogy a migrációs válság megszűnt, egy újabb bizonyítéka annak, hogy az Európai Unió eddigi migrációs politikája sikeres.

A biztos szerint az a válság-időszak, mikor többszázezer menekült árasztotta el Olaszország és Görögország partjait, már mögöttünk van.

„A migráció kérdése azonban továbbra is fontos kérdés marad, és az európai parlamenti választások során több tagállam kampányában fontos helyet kap majd.”

– emelte ki az uniós biztos.

Más kérdés, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje pont tegnap szögezte le, hogy a menekültkérdés a 2019-es választási év első számú témája. A külső határok ellenőrzése, további menekültek fogadása, de korlátozott időre és számban, „afrikai Marshall-terv”. Manfred Weber így foglalta össze, hogy szerinte mit kellene tenni.

EP-választás: Manfred Weber szerint a menekültkérdés az idei fő téma

A külső határok ellenőrzése, további menekültek fogadása, de korlátozott időre és számban, „afrikai Marshall-terv”. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje így kezelné a menekültkérdést.