Két hét múlva nyílik meg Jeruzsálemben a magyar képviselet

Szijjártó Péter külügyminiszter március 19-én nyitja meg Jeruzsálemben a magyar külgazdasági képviseletet — számolt be az Israel Hayom izraeli napilap értesüléséről az Arutz Sheva hírportál.

A külgazdasági képviselet Jeruzsálem központjában lesz és diplomáciai státusszal rendelkezik majd. A megnyitó ünnepségen Szijjártó Péter is részt vesz, aki elindítja a magyar kultúra hónapja elnevezésű programot Izraelben — írja a lap.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök több kétoldalú találkozót követően jelentette be, hogy Magyarország képviseletet nyit Jeruzsálemben. A bejelentéskor még nem ismertették, hogy ezt mikorra tervezik.

Orbán: külgazdasági képviseletet nyit Magyarország Jeruzsálemben

Külgazdasági képviseletet megnyitása újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében — mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben.

A bejelentés miatt tiltakozott a budapesti palesztin képviselet. Azt írták, a lépés megrengetheti a kétoldalú kapcsolatokat.

Arab felháborodás a jeruzsálemi magyar kirendeltség miatt

Megrengetheti a palesztin-magyar kapcsolatokat a kialakult helyzet — vélik az arabok. 

Az Egyesült Államok tavaly májusban jelentette be, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét, 5 hónappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök közölte: Washington Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának.

Az új amerikai nagykövetséget Izrael kikiáltásának 70. évfordulóján, május 14-én avatták fel, de az új, a mostaninál jóval nagyobb épület a tervek szerint csak hat év múlva készül el.