Arab felháborodás a jeruzsálemi magyar kirendeltség miatt

Megrengetheti a palesztin-magyar kapcsolatokat a kialakult helyzet — vélik az arabok. 

„Elítéljük és visszautasítjuk ezt a döntést, amely igazságtalan a palesztinokkal szemben és megrengeti a magyar-palesztin kapcsolatokat” — fogalmaztak közleményükben a budapesti Palesztin Nagykövetség munkatársai. A nyilatkozatról a Magyar Hang szerkesztősége számolt be.

A palesztinok szerint az Európai Unió Közel-Kelet-politikájával és az ENSZ BT-határozatokkal is ellentétes lehet, hogy Magyarország képviseletet nyit Jeruzsálemben a minap Izraellel kötött megállapodás eredményeként. A nagykövetség magyarázatot kért a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a nemzetközi határozatokat megszegő döntését, valamint egyeztetésekbe kezdett a magyarországi arab és iszlám diplomáciai testületekkel a lépés közös elítélésére.

Foto: MTI

Hazai sajtóbeszámolók szerint a képviselet külgazdasági feladatokat fog ellátni, a nemzetközi híradásokban ugyanakkor diplomáciai kirendeltségről esik szó. Ha ez utóbbiról van szó, akkor a kirendeltség politikai feladatokat is el fog látni. Erre hívta fel a figyelmet az EUobserver is: az angol nyelvű hírportál szerint Magyarország a diplomáciai képviselet megnyitásával nem követi azt az uniós álláspontot, amely szerint Jeruzsálem helyzetét kétállami – izraeli és palesztin – megoldás alapján, békésen kell rendezni.

A magyar lépés jelentőségére a The Jerusalem Post izraeli napilap is felhívta a figyelmet, hiszen Jeruzsálemben jelenleg csupán az Egyesült Államoknak és Guatemalának van nagykövetsége, emellett mintegy tucatnyi országnak – köztük Magyarországnak – tiszteletbeli konzulátusa van a szent városban.

2017 decemberében világszerte felháborodást váltott ki Donald Trump amerikai elnök bejelentése, miszerint az Egyesült Államok Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét.