John Bolton szerint sikeres volt a Trump-Kim csúcstalálkozó

Sikeres volt Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hanoi csúcstalálkozója – jelentette ki John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó.

Bolton szerint az amerikai elnök „megvédte az amerikai érdekeket”, ezért „a siker megkérdőjelezhetetlen”.

„Ha nem lehet jó megállapodást kötni, márpedig az elnök a lehető legjobb ajánlatot tette erre, akkor a megállapodás hiánya jobb, mint a rossz megegyezés” – hangsúlyozta.

A CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos heti politikai vitaműsorában Bolton közölte: a Trump-kormányzat álláspontja szerint „nincs határideje” az észak-koreai atomfegyver-mentesítésnek.

„Szerintem az elnök változatlanul optimista, hogy ez megtörténhet” – mondta. Mindazonáltal elismerte, hogy Phenjan nem kötelezte el magát atomfegyver-programja felszámolása mellett. „Kim Dzson Un maga mondta nekem a legutóbbi találkozónkon, hogy több szakaszra lesz szükség, mire megállapodásra jutunk” – fogalmazott Bolton.

„Az elnök a szingapúri csúcstalálkozón nyitva hagyta a kaput Észak-Korea számára, de ők nem léptek be rajta” – utalt Bolton a tavaly júniusban Szingapúrban tartott első csúcstalálkozóra. Majd hozzáfűzte: Trump „nyitva hagyta ezt a kaput Hanoiban is”, és hajlandó nyitva tartani a következő tárgyalásokig.