Zsidók a német köztévében: „Gyakran inzultálnak a nyílt utcán”

Berlini zsidókkal hívja fel a figyelmet a német köztelevízió az országban növekvő antiszemitizmusra. 

Nemzetközi trendekhez hasonlatosan tavaly Németországban is drasztikusan nőtt az antiszemita attrocitások száma: az utóbbi 10 évhez képest 2018-ban romlott leginkább a zsidó lakosok biztonságérzete. A támadások terén mintegy 10%-os növekedést rögzítettek a kutatók — erről a Deutsche Welle nemzetközi sugárzású német köztelevízió számolt be Facebook-oldalán.

A riportban megkérdezettek szerint egyre fokozódik a 200 ezres német zsidó közösséget ért ellenszenv. Ennek elsősorban verbális és internet oldalakon keresztül megnyilvánuló formáiról szóltak.

Teichtal rabbi a német államelnökkel. Fotó: Jerusalem Post.

Dalia Grinfeld, a Zsidó Diákok Egyesület elnöke, akinek irodájában a napokban lövésálló ablakot is beszerelnek, arról beszélt, hogy szinte mindennaposak a honlapjukon feltűnő győlölet megynyilvánulásai, de a szervezet tagjaitól is gyakran hallanak panaszokat verbális inzultusokra. „Lényegében hivatásos zsidó vagyok” — mondja Grinfeld a videóban –, és ezért

„gyakorta inzultálnak a nyílt utcán”.

A riport szerint ma az európaiak fele problémaként tekint az antiszemitizmusra a saját országában. A németek 61%-a szerint az utóbbi öt év alatt nőtt az antiszemitizmus, a német zsidók szerint ez az arány 89%. Ma Németországban minden zsidó intézményre rendőrök vigyáznak.

Európa egyik legnagyobb és legújabb zsidó kulturális intézményének vezetőjét, Yehuda Teichtalt is megkérdezték a riportban. A berlini Chabad által kezdeményezett — több millió eurós német kormánytámogatásból is épülő –, a tervek szerint 2019 végére felépülő létesítményre is minden bizonnyal komoly biztonsági szolgálat vigyáz majd.

A rabbi hasonló értetlenséggel számolt be a közösségét és saját magát is érintő antiszemita megynyilvánulásokról. A riportban javaslattal is élt:

Korában is felemeltük többször is a szavunkat, de most eljött az idő arra, hogy ezt a helyzetet valóban nagyon komolyan kezeljük. Azt javaslom a kormánynak, hogy tegyen meg mindent, amit csak tud az antiszemitizmussal szembeni harcban. Minél több emberrel kell megismertetni a tényeket — az oktatás és a felvilágosítás útja vezet a toleranciához

— vélte Yehuda Teichtal.

A Deutsche Welle riportját itt láthatják:

Mint azt megírtuk, Berlinben egy zsidó étterem tulajdonosának lett elege az őt érő gyakori támadásokból.

Már Berlinben sem lehet biztonságban egy kóser étterem

Az izraeli tulajnak elege van a halálos fenyegetésekből.