Zsidók a német köztévében: „Gyakran inzultálnak a nyílt utcán”

Berlini zsidókkal hívja fel a figyelmet a német köztelevízió az országban növekvő antiszemitizmusra. 

Nemzetközi trendekhez hasonlatosan tavaly Németországban is drasztikusan nőtt az antiszemita attrocitások száma: az utóbbi 10 évhez képest 2018-ban romlott leginkább a zsidó lakosok biztonságérzete. A támadások terén mintegy 10%-os növekedést rögzítettek a kutatók — erről a Deutsche Welle nemzetközi sugárzású német köztelevízió számolt be Facebook-oldalán.

A riportban megkérdezettek szerint egyre fokozódik a 200 ezres német zsidó közösséget ért ellenszenv. Ennek elsősorban verbális és internet oldalakon keresztül megnyilvánuló formáiról szóltak.

Teichtal rabbi a német államelnökkel. Fotó: Jerusalem Post.

Dalia Grinfeld, a Zsidó Diákok Egyesület elnöke, akinek irodájában a napokban lövésálló ablakot is beszerelnek, arról beszélt, hogy szinte mindennaposak a honlapjukon feltűnő győlölet megynyilvánulásai, de a szervezet tagjaitól is gyakran hallanak panaszokat verbális inzultusokra. „Lényegében hivatásos zsidó vagyok” — mondja Grinfeld a videóban –, és ezért

„gyakorta inzultálnak a nyílt utcán”.

A riport szerint ma az európaiak fele problémaként tekint az antiszemitizmusra a saját országában. A németek 61%-a szerint az utóbbi öt év alatt nőtt az antiszemitizmus, a német zsidók szerint ez az arány 89%. Ma Németországban minden zsidó intézményre rendőrök vigyáznak.

Európa egyik legnagyobb és legújabb zsidó kulturális intézményének vezetőjét, Yehuda Teichtalt is megkérdezték a riportban. A berlini Chabad által kezdeményezett — több millió eurós német kormánytámogatásból is épülő –, a tervek szerint 2019 végére felépülő létesítményre is minden bizonnyal komoly biztonsági szolgálat vigyáz majd.

A rabbi hasonló értetlenséggel számolt be a közösségét és saját magát is érintő antiszemita megynyilvánulásokról. A riportban javaslattal is élt:

Korában is felemeltük többször is a szavunkat, de most eljött az idő arra, hogy ezt a helyzetet valóban nagyon komolyan kezeljük. Azt javaslom a kormánynak, hogy tegyen meg mindent, amit csak tud az antiszemitizmussal szembeni harcban. Minél több emberrel kell megismertetni a tényeket — az oktatás és a felvilágosítás útja vezet a toleranciához

— vélte Yehuda Teichtal.

A Deutsche Welle riportját itt láthatják:

Security Check Required

No Description

Mint azt megírtuk, Berlinben egy zsidó étterem tulajdonosának lett elege az őt érő gyakori támadásokból.

Már Berlinben sem lehet biztonságban egy kóser étterem

Az izraeli tulajnak elege van a halálos fenyegetésekből.