Már Berlinben sem lehet biztonságban egy kóser étterem

Az izraeli tulajnak elege van a halálos fenyegetésekből.

Yorai Feinberg kóser étteremtulajdonos berlini étterme előtt állt, amikor egy idegen férfi rámosolygott, majd ezt mondta neki:

„Menj vissza a gázkamrába!”

Az ilyen és ehhez hasonló sértések mára rendszeres eseményekké váltak Feinberg éttermében — írja riportjában a Times of Israel.

„A holokauszt tagadásától kezdve az Izrael elleni gyűlöletkeltésen át egészen a náci sértésekig, mint például a »piszkos zsidó«, minden előfordult már”

— meséli Feinberg.

Yorai Feinberg. Forrás: Facebook.

Vannak, akik halálosan fenyegetik az interneten. A cikk írójának felolvasta az egyik kommentet, amelyet nagybetűvel írtak: „Elvágom a torkodat!”

Feinberg hat éve nyitotta meg kóser éttermét Berlin nyugati felén. Hummusz, falafel és más kóser ételek vannak az étlapon, hangulatos környezetben várja vendégeit. Az étterem fényesen díszített falain Dávid-csillagok díszelegnek. Az ablakban menóra jelzi, hogy ez bizony vállaltan zsidó étterem.

Az antiszemita bántalmazások matricákkal kezdődtek, amelyek Izrael bojkottálását követelték, majd egyre több zaklató telefonhívás és e-mail üzenet érkezett.

A visszaélések új szintre léptek azzal a 2017 decemberi videóüzenettel, melyben egy fehér, 50 éves német férfi látható, aki ezeket a szavakat mondja az étteremben: „Menj vissza a gázkamrába!”

„Ma már minimum heti egyszer ér zaklatás, de egyre szélsőségesebb dolgok történnek”

— mondta az étteremtulajdonos a Times of Israelnek. „Nagyon kreatívak: a közösségi médián érkező üzeneteken túl negatív értékeléseket is adnak a Facebookon”.

A lap szerint

a legtöbb támadó muszlim, vagy újonnan érkezett bevándorló.

Mint emlékezetes, 2015 és 2016 között több mint egymillió menedékkérő érkezett Németországba, főleg az arab világból. Feinberg eddig húsz panaszt nyújtott be a helyi rendőrséghez, de eddig csak a videón rögzített támadó kapott hét hónapos felfüggesztett börtönbüntetést.

A riport szerint egy friss interjúban Claudia Vanoni német ügyész elismerte, hogy az elmúlt évben benyújtott 440 antiszemitizmussal kapcsolatos ügynek 41%-át bizonyítékok hiányában nem sikerült lezárni. Annak ellenére, hogy látszólag véget nem érő harcot folytat a bántalmazóival szemben, Feinberg elhatározta, hogy nem adja fel.

Most egy petíciót készít elő, amely arra ösztönzi a hatóságokat, hogy szigorítsák az antiszemitizmus elleni szabályokat. A petíciót már 50 ezren írták alá.

„Személy szerint több támogatást és szeretetet kapok, mint gyűlöletet”

— mondta reménykedve a lapnak. „Remélem, ez a pozitív oldal fog majd erősödni Németországban, Franciaországban és egész Európában” — tette hozzá.

Német-zsidó vezető: hiba volt Irán köszöntése a német elnök részéről

Frank-Walter Steinmeier német elnök az iráni iszlám forradalom 40. évfordulójának alkalmából köszöntötte az iszlám köztársaságot.