Német-zsidó vezető: hiba volt Irán köszöntése a német elnök részéről

Frank-Walter Steinmeier német elnök az iráni iszlám forradalom 40. évfordulójának alkalmából köszöntötte az iszlám köztársaságot.

Josef Schuster német-zsidó vezető, a 100 ezer fős német-zsidó közösséget egybefogó legnagyobb szervezet elnöke hétfőn mondta a következőket a Bild számára: „A szövetségi elnök üdvözlő távirata az iráni forradalom évfordulójának alkalmából talán szokásos diplomáciai dolognak tűnhet, ám hiba volt. Felfoghatatlan, hogy Irán esetében az elnöki hivatal nem volt képes érzékenyen gondolkodni. Ha már muszáj volt gratulálni, akkor az elnöknek legalább tisztán kritizálnia kellett volna vele együtt a rezsimet”.

A német-zsidó vezető hozzátette: „Elvárom, hogy a szövetségi elnök a következő alkalommal tisztázza az általa képviselt németek kritikus véleményét Iránról”.

Frank-Walter Steinmeier német elnök. Forrás: Ukrán elnökségi hivatal.

Bild szerint Steinmeier szóban megvédte lépését Schuster előtt: a távirat „a Német Szövetségi Köztársaság régi szokásának” felelt meg.

Az esetről hírt adó Jerusalem Post kiemelte, hogy Steinmeier nem volt hajlandó gratulálni Donald Trump amerikai elnök megválasztásakor 2016-ban, mivel véleménye szerint Trump a „gyűlölet szónoka”. Ezzel szemben azonban felköszöntötte nem csak Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, de Vlagyimir Putyin orosz elnököt is választási győzelmeiket követően.

A Simon Wiesenthal Center hétfőn közleményben ítélte el az esetet: „Miért méltatja Németország az iráni rezsim negyvenedik évfordulóját, miközben [az ország vezetői] tagadják a holokausztot, és [hadseregük] Tel-Aviv és Haifa elpusztításával fenyegetőzik?”

A Jerusalem Post cikkében kiemelte, hogy Németország izraeli követe nem felelt újságírói kérdéseikre.