Trump megbízottja Izrael-ellenesnek minősítette az ENSZ Gázával kapcsolatos jelentését

Az Egyesült Államok közel-keleti tárgyalásokért felelős megbízottja, Jason Greenblatt elutasította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának gázai konfliktusról szóló jelentését, egyértelműen Izrael-ellenesnek nevezve azt.

A magyar-zsidó származású Greenblatt azzal is vádolta a Hamaszt, hogy veszélyezteti palesztinok életét az által, hogy erőszakos tüntetéseket szervez. Az elmúlt időszakban 6000 palesztin érkezett az Izraeli határkerítéshez a gázai terrorcsoport által szervezett demonstrációk során.

A lázadók gumiabroncsokat égettek, illetve robbanóeszközöket és köveket dobtak az IDF erőire.

„A[z ENSZ] Vizsgálati Bizottság jelentése csupán egy újabb megnyilvánulása az ENSZ Emberi Jogi Tanácsána Izrael ellen való egyértelmű elfogultságának”

írta az amerikai küldött egy Twitter-bejegyzésében.

Egy másik posztban Greenblatt ezt írta: „A Hamasz meggondolatlannul, felelőtlenül és az emberi életek lehetséges sérülését figyelmen kívül hagyva járt el, amikor erőszakos (és nem „civilizált”) tiltakozásokat, bűncselekményeket és támadásokat ösztönzött a Gázai kerítés vonalán”.

Csütörtökön az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa jelentést tett közzé, azzal vádolva az IDF-et, hogy szándékosan célzott civilekre, köztük gyerekekre is. A Tanács tagjai sajtótájékoztatót hívtak össze Genfben, amelyben közzétették a jelentés kiemelt pontjait.

„A bizottság azzal a megalapozott gyanúval él, hogy a Gázai övezetet körbevevő határkerítés területén az izraeli katonák megsértették a nemzetközi emberi jogi törvényeket”

— mondta Argentína Santiago Canton, aki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálati bizottságát vezette.

„A jogsértések közé tartoztak háborús bűncselekmények és emberiség elleni bűncselekmények elkövetése is, amelyeket Izraelnek azonnal meg kell vizsgálnia”.

Az IDF válaszolt a jelentés megállapításaira, kiemelve, hogy a „tüntetések” a Hamasz terrorszervezet által szervezett erőszakos zavargások voltak, melyek veszélyeztették az izraeli civilek mindennapi életét.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök is nyilatkozott az ügyben:

„Izrael teljes mértékben elutasítja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentését, amely ismét csak a hazugság és a képmutatás példája, s mely Izrael, az egyetlen közel-keleti demokrácia meggyőződéses gyűlöletéből fakad”

— mondta a miniszterelnök.

Háborús bűnökkel vádolja Izraelt egy elfogult ENSZ-jelentés

Izrael és az NGO Monitor szerint a jelentés nem bizonyítékokon, hanem prekoncepción alapul.