Mi lesz a terror alól felszabaduló árvákkal?

Valószínűleg nemzetközi segélyszervezetekre bíznák az Iszlám Állam terrorcsoport fogsága alól a napokban felszabadult árvákat. 

„Ezeknek a kölyköknek senkijük sincs. Szükségük van valakire, aki segíti őket, aki lelki támaszt biztosít” — mondta a Reuters munkatársának a napokban a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik parancsnoka, Adnan Afrin, akit az Irakkal szomszédos Deir-ez-Zór tartományban, az Iszlám Állam terroristáinak egyetlen megmaradt területének közelében kérdeztek.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, utcára tódulva köszöntötték az Irakba visszatérő nők és gyerekek csoportját, akik négy év után térhettek haza Szíriából, ahol az Iszlám Állam terroristái tartották őket fogva.

A héten a hatóságok mintegy 20 árva gyermek sorsáról adtak hírt. A Jerusalem Post cikke arról számol be, hogy az egyik 16 éves, sebesüléssel bajlódó és árván maradt gyermek példája nemzetközi megoldásért kiált.

Újabb jazídi nők és gyerekek szabadultak ki az Iszlám Állam fogságából

Utcára tódulva köszöntötték az Irakba visszatérő jazidi nők és gyerekek csoportját. 4 év után térhettek haza Szíriából, ahol az Iszlám Állam terroristái tartották őket fogva.

„Sokan az elgyengülés határán vannak, napok óta semmit nem ettek, betegek és egyedül vannak, próbálják megkeresni Irakban a rokonaikat. Szükség van arra, hogy most itt gyors segítséghez jussanak”

— hangsúlyozta Adnan Afrin, aki most nemzetközi segélyszervezetektől reméli a támogatást.

Hareth Najem, egy 16 éves fiú arról beszélt az őt faggató sajtómunkásoknak, hogy az elmúlt öt évben mindenkiét elvesztette, nemrég maga is megsebesült egy bombatámadás következtében. Mint mesélte, sosem érdekelték a dzsihadisták, akiket hallott ugyan az imaházakban, de mindig igyekezett távol tartani magát az erőszakosságra serkentő nézeteiktől.

Fotó: UrduPoint.com

Mivel ellenszegült az új hódítóknak, nem ritkán megverték, de megtörni nem engedte magát.

„Féltem tőlük, de nem hittem nekik, mert a családomat épp azért veszítettem el, amiről ők beszéltek: a háborúskodás miatt”

— fogalmazott Hareth, aki most felépülése után iraki rokonaihoz szeretne utazni.

„Ha meggyógyulok és újra erős leszek, vissza akarok térni. Szeretnék jövőt építeni magamnak”

— tette hozzá.